Hörsne prästänge


Naturreservat - Hörsne - Nära - Karta

Gotland, Hörsne prästänge - foto: Bernt Enderborg

Vi var förbi och fotograferade i Hörsne Prästäng strax efter kl 7 på morgonen den 13 augusti 2013, därav de långa skuggorna i det knivskarpa solskenet.

Hörsne prästänge

Änget, och lövskogsområdet, ligger strax väster om Lina myr, 1 km norr om Hörsne kyrka med de fantastiska reliefer från Uppenbarelseboken, se Klädd i solen.

Hörsne prästänge

Det finns förstås lite större gräsytor också men det var svårt att få det att se vettigt ut i det ljus som rådde.

Hörsne prästänge

Vi manipulerar aldrig färgerna på bilderna särskilt dramatiskt för att du inte skall få en felaktigt uppfattning, men vi kan utan vidare säga att i den högupplösta verkligheten är färgerna, djupet och allting mycket bättre än på fotografierna.

Hörsne prästänge

Genom området går en naturstig, vars beskrivning finns att låna i en låda vid ingången till änget - lägg tillbaka den när du har promenerat färdigt.

Hörsne prästänge

Det var gott om höga vackra ekar i änget, och det kändes väl inte riktigt säkert att trädsortimentet var alldeles det vanliga i Gotlands ängar.

Hörsne prästänge

Givetvis sköts änget inte bara för dess skönhet utan också av tacksamhet mot tidigare generationer och därtill som en hälsning till de som ännu komma skall (en tradition på Gotland med över 2.000 på nacken). Atheneskolan i Visby har sen 2008 fagat (räfsat och vårstädat) änget och avsikten är det skall bli en tradition - här är några av deras bilder från 2008, 2010 och 2011. Det är ofta skolor som tar hand om fagningen av ängarna, och det är ett alldeles utmärkt påhitt ehuru ungar i den åldern väl inte alltid förstår att de deltar i en tradition som är väldigt gammal och att framtiden kommer att älska deras arbete. Men så är det - Guteinfo applåderar stående! Jag ser också att Atheneskolan har Anncatrin med sig, åtminstone 2010 - vet ni vilken tur ni har kidsen?

Hörsne prästäng är värd ett besök om du har vägarna förbi och önskar några djupare andetag i Guds verk och hvila, ehuru Mattsarve änge i environgerna måhända är mera intressant för den som tycker om historia.

Ps. Förresten, om du är i trakterna och frågar efter Mattsarve äng så är det inte alldeles säkert att de förstår direkt vad du menar, även om det står "Mattsarve änge" på skylten. Ibland får jag nämligen för mig att de här gårdsnamnen är påhittade av flitiga skattläggare på 15- och 1600-talet. Om du t ex frågar efter gården Mattsarve i Lau socken är det inte säkert att alla vet vad du menar, men frågar du efter Masare så är det inga problem. Jag vet emellertid inte hur de säger Mattsarve i Hörsne, de kanske rent av säger Mattsarve. Ds.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen