Kubbstolen i Källunge


Skulptur - Källunge - Nära - Karta

Gotland, Kubbstolen i Källunge - foto: Bernt Enderborg

Från mitten av 1300-talet finns en samling synnerligen sevärda skulpturer, reliefer, på Källunge medeltida kyrka. På bilden ovan sitter någon i en kubbstol med ett djur i knät. Riktigt vad faderullan han gör är inte gott att veta, och därför inte heller varför han sitter där. På Fornvännen kan du i en uppsats (pdf-fil) skriven av Bernhard Salin läsa lite mer om kubbstolar, klicka här.

- Är det Jesus som sitter med ett lamm eller är det möjligen någon som leker med en varg? Jag har inte en aning - vet du? Vet du något så klicka gärna på kommentar nedan och delge oss detta.

En rolig detalj
Figuren i stolen ovan har en sån där hätta som avslutas i en lång strut. Oftast när man läser svensk historia så är det de nedskrivna Vitalierna som har en sån på skallen, se Fetaliebröder, som uppträder som kapare på Östersjön för att undsätta det av drottning Margareta belägrade Stockholm.

När man läser den allmänna historien så får man oftast intrycket att dessa Fetaliebröder är en skock vedervärdiga tyskar som bara ställde till elände för den till ytterlighet rättfärdiga och duktiga drottning Margareta.

- Vad tror du? Sitter det en sån sen 1300-talet på Källunge kyrka?

Händelsevis skall vi i förbigående också nämna att Stockholm är en dotterstad till Gotland, ty det var nog handelsmän från Gotland som utvecklade Agnefit (du kan gå ner i Storkyrkan och kika på de gotländska handelshusen på Vädersolstavlan om du vill). En av dessas efterföljare sitter nog på Källunge kyrka.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen