text bild karta   info, a-ö

Öja kyrka

Gotland | Öja socken | Kyrka
Öja kyrka
Öja kyrka, foto Bernt Enderborg

Kyrkan kallas Gra gasi (grå gåsen) och är magnifik, talrika kalkmålningar och ett väldigt vackert triumfkrucifix, Öjamadonnan står också där, bara en sån sak


Öja kyrka är en magnifik skapelse, en av Gotlands största och märkligaste, byggd i etapper: koret med inbyggd absid från 1200-talets början, långhuset också 1200-tal, tornet 1300-talets mitt och sakristian 1800-tal.

Talrika kalkmålningar från 1400-talet och även ornamentala från 1200-talet. Passionen dekorerar långhus och kor, men det finns också märkligare saker, nämligen bilder från slutet av 1400-talet av den s.k. Stockholmsskolan, vars främste namn är den välkände Albertus Pictor (Albert Målare); de enda av denna skola på Gotland.

Det berömda Öjakrucifixet från 1200-talet, Öjamadonnan (till vänster) och Johannes är kopior från 1951 av Bertil Nyström; madonnaorginalet är ivägburet eftersom några mängder konstverk från Visby inte existerar.


Långhuset södra portal är mäktig och ett fantastisk arbete men inte särskilt utsmyckat med skulpturer. Den krönte finns dock. Det finns i alla fall en del intressanta målningar inuti kyrkan, som t ex Bjäru, Öjamannen, S:ta Barbara och Vänd på steken.Annorlunda förhåller det sig med tornets norra portal (det är ett stort torn). Där förutom Kristus, Maria, Johannes och Djävulen huserar visar figuren på bilden ovan, som sägs föreställa den helige Eligius, guldsmedernas skyddshelgon och biskop av Noyon (en stad i Frankrike) på 600-talet.

Fast så här amatörmässigt kan man väl tycka att det var allt en rejäl guldsmedshammare han har. Det är nog en smed i stället, alldeles som Smidefix, såvitt nu inte hästskon han håller på med är av guld (hästarnas skyddshelgon finns förresten avbildade i Garde kyrka). Det är nog S:t Dunstan vi ser, han som vid ett tillfälle skodde Djävulen, en hårding.En annan sak som ser lite märklig ut är sockeln på södersidan ty det ser ut som om stenarna kommer från en annan eller tidigare kyrka. Kanske är det så, i vart fall är det vanligt på Gotland att då man övergick från romansk till gotisk byggnadsstil så rev man somligt av den gamla kyrkan och infogade byggnadsmaterialet lite hur som helst, se t ex Grötlingbo, Sanda, Vänge och Väte kyrkor. Och som synes så är det ju rundbågar på sockelstenarna till skillnad från det gigantiska gotiska tornet som sträcker sig så högt att det i långliga tider varit ett märke för sjöfarare.

Och när du ändå är i trakterna så missa inte kastalen som står alldeles efter kyrkan på väg mot Fide. Och fortsätter du lite längre fram längs vägen så står där ett par medeltida gårdsstolpar på höger hand.

Öja kyrka är väl värd att besöka. Ett skönt änge för fikakorg finns alldeles i anslutning till parkeringen vid kyrkan och några gamla, stora gravstenar med munklatin står också uppställda alldeles där. Som kuriosa kan vi nämna att i folkmun kallas kyrkan "Gra gasi" (grå gåsen), alldeles som Islands medeltida lagbok.
/text och foto Bernt Enderborg
Öja socken

Öja kyrka

kartan.

Öja socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Kyrka.

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=258

Mer information

Konst i kyrkan, se skulptur eller målning. Eller kika i spalten till höger.

Mer om Kyrka: länkar, bilder, karta - för annat se Information.
Mer om Öja: länkar, bilder, karta.

Stugor södra Gotland

2 bäddar - Halor 2


Se vidare Boendesidan

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till kyrkor på Gotland.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.