text bild karta   info, a-ö

Strandkål

Gotland | Flora | Utskrift | Mobilsida
Strandkål
Strandkål, foto Bernt Enderborg
Strandkål (Crambe maritima) är en vid havet förekommande strandväxt som tillhör familjen korsblommiga växter. Den är blådaggig, vad nu det är, glatt och köttig och har stora blad, vågiga i kanterna, och en klase vita blommor.



Förekommer sällsynt på västkusten, Öland och av en ren händelse också på Gotland. Ordet maritima talar för den latinkunnige om att den finns vid havet.



Bladen kan användas som kål och unga skott såsom sparris. Men det får man inte emedan den är fridlyst.



Ät inte upp våra fridlysta växter!
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan

1) Massor strandkål

Riklig mängd av strandkål finns på ett ställe på Fårö, där plantorna växer bland klappersten intill sjön. Försökte räkna dem men kom av mig när det blev bortåt hundra. Man kan inte riktigt tro att den är sällsynt när man ser alla plantor just här.

En liten strandkålsplanta kan man, förutom den som växer vid Fårö fyr, hitta växandes i en betongspricka vid kajen vid Broa, där färjan lägger till. Strandkålen kan väl just inte ha så stora krav på sina växtplatser.

Vänliga hälsningar
Ulla Högberg

--- webmastern kommenterar ---

Tack Ulla!

Jag skall försöka hinna med detta nästa gång jag är Fårö och fotograferar. Om jag minns rätt så är bilden ovan tagen vid Sigsarve strand.

2) Strandkål igen


Hej!

Det råkalla och gråmulna vädret gör att jag sitter och kollar på Guteinfo igen och längtar till bättre tider eller annorstädes, fast jag vet att vädret hos er inte har varit så värst det heller, under senaste tiden. I alla fall såg jag min kommentar om strandkålen, men också att jag inte nämnt var alla dessa plantor fanns. Så förutom den vid fyren, den som växer i betongen vid färjeläget (och de två som finns vid Gamle hamn) finns alltså flera hundra som växer bland stenarna vid Mölnorstranden. Inte vid träsket, utan vid sjön. Kommer man från kyrkhållet, svänger man höger i uppförsbacken (gamla vägen) efter skolan (Bergmancenter heter det väl nu, har jag för mig).
Väl inne på gamla vägen kan man efter ca 50-75 m, svänga ner mot stranden (hjulspår) eller parkera längsvägen och promenera ner. Man ser strankålen garanterat om man tittar i riktning mot bodarna nedanför gamla affären.

Tur att Guteinfo finns sådana här dagar!

Vänligen,
Ulla

webmastern kommenterar


Det är jag som skall tacka.

- Tack Ulla!

Det gläder mig också att Guteinfo måhända kan skänka lite artificiell sol sådana dagar.

/bernt

3) Strandkål P.S.


Hej igen!

Längst ut på Ryssnäs växer en fikonbuske bland stenskrävlorna. Den bär faktiskt frukt. Fast den har du nog sett.

/Ulla

webmastern kommenterar


Hej!

Nej, faktiskt inte. Men jag kollar vid nästa besök på Fårö.

- Tack för tipset!

/bernt

4) PPS. Strandkål


Hej!

När Ryssnäs gjordes till naturskyddsområde gjordes samtidigt yttersta nässpetsen ;-) till fågelskyddsområde med tillträdesförbud från någon gång i mars t.o.m. 15 juli. Det var ingen höjdare att vandra dit inom den perioden innan heller eftersom ett relativt stort antal tärnor (mest små-, silver- och fisktärnor) aggressivt och effektivt jagade bort ev besökare. Måsar och trutar drog också s.a.s. sitt strå till stacken.

Att göra områden till naturskyddsområden och informera om de värden som finns där är väl bra, men har också en baksida, enl. min mening. I jakten på sevärdheter kan ömtåliga områden slitas ner, rara växter kan grävas upp för att planteras annorstädes, jakten på fossil kan leda till att klintar knackas sönder. Ett tydligt exempel på det senaste kan ses på nersidan av klinten ute vid början av Ryssnäsområdet. Man kan bara hoppas på att vi människor fattar att respekt och hänsyn är A och O och att allemansrätten inte missförstås.

Snarudden (dock inte på Ryssnäs) med dess vita klapperstensvall och pyttelilla sandstrand vaktas också av tärnor, mås och trut. Där kan man vara i fred för folk, dock inte för fä (för stridbara fåglar efter 15 juli fast det inte är ett fågelskyddsområde - det är självbevarelsedriften som träder i kraft.)

Myråkerslundens andäktiga pelarhall av furor är också väldigt speciell. Endast på två ställen bär det att ta sig över dit. Trampar man bredvid så sjunker man i det bottenlösa djupet.

Hälsningar
Ulla

webmaster kommenterar


Ja, det är ett problem det där. Tack för dina berättelser och kunskap. En sån till dig (dom är snart här):



/bernt

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Flora: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Annorstädes: länkar, karta.