www.guteinfo.com
Centralt i Visby - att läsa historia
Visby, Visby socken


Guteinfo läser mycket historia för att försöka få lite bättre och kanske djupare texter. Det är förstås roligt men det är säkert många från det offentliga hållet som undrar vad vi håller på med, varför vi skall göra det och vilka vi är att komma här och komma.

Den historiska litteraturen är ofta väldigt förvirrande. Jag skall ta ett exempel. Man läser ibland, också av höglärt folk, att Botaniska trädgården var arbetarnas plats, fattiglapparna - bilden kommer därifrån, lusthuset som ligger i det nordvästra hörnet - och ibland läser man om hur centralt saker och ting låg, t ex för att avgöra vad som kan tänkas ha kommit först, någon byggnad eller så, hurdant läget är i förhållande till hamnen, status och annat.

Ofta undrar jag om såna där lägesbestämningar verkligen kan användas till nåt. Jag visar (alla kort är tagna i Botaniska trädgården):


Ser du gavelspetsen av ruinen sticka upp bakom husen? Det är S:t Nicolai. Du ser gavelspetsen sticka upp på det översta kortet också om du kikar efter.


Ser du det svarta tornet från S:ta Maria sticka lite till vänster på bilden? Jag har inte gått många steg från förra bilden.


Trampar vi uppåt inte ens 50 mer så har du S:t Clemens till vänster och S:ta Marias torn till höger. S:t Clemens ligger kanske 20 meter utanför Botaniska trädgården.


Går du 20 meter söderut från förra kortet så se du systerkyrkorna sticka upp sina torn. Drotten till vänster och S:t Lars till höger.

Ser du att det finns en byggnad till höger på bilden ovan, alldeles under grenarna på trädet? Det är S:t Olof som rent av ligger i den södra delen av Botaniska trädgården.

Det är för en vanlig människa rätt svårt att begripa sig på olika sorters statusresonemang beroende på var någonting ligger innanför murarna i Visby, som man alltså ibland kan läsa i litteraturen. Ty som du nu själv har sett så hade arbetarna inte längre till sex av kyrkorna än att de kunde hoppa till vilken som helst av dem på ett ben. Och då har jag inte nämnt Helgeand och S:ta Gertrud som båda två ligger närmare än S:t Nicolai (se kartan).

- Gå ut och kika efter själv ibland. Det är en rasande vacker stad! Och vad gäller medeltiden så får man väl säga att den religiöst lagda delen av den arbetande befolkningen i Visby bodde skäligen kräsligt, eller centralt om du vill (man kan hoppa till hamnen på det andra benet).

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com