www.guteinfo.com
S:t Olof ruin
Ruin, Visby socken


Den vackra ruinen efter S:t Olofs kyrka återfinns i Sveriges vackraste trädgård, Botaniska Trädgården i Visby, och kan kanske sägas ligga några millimeter avsides i förhållande till trapphusen på Strandgatan, men det är inte mera än 150 meter till ett par centrala portar i muren vid den medeltida hamnen Almedalen.


Området där kyrkan ligger kan möjligen tänkas ha varit ett område för vanliga knegare, fattiga eller liknande. När arkeologerna grävde i området fann de spår efter medeltida träbebyggelse som hade eldhärjats, kanske kom såväl kyrka som bebyggelse i vägen vid lübeckarnas anfall år 1525 (emellertid inte sagt att det var just de som satte eld på allting, det kan lika gott ha varit de danska knektarna ty Gotland var som bekant danskt vid den tiden.


Kyrkan byggdes i början av 1200-talet och var antagligen församlingskyrka för de som bodde där. Botaniska Trädgården är med all säkerhet värd ett besök om Du är i Visby, och då kan man vid något tillfälle kasta ett öga på S:t Olof också.

Inifrån Botaniska Trädgården ter sig S:t Olof från nordväst som ett jättelikt buskage. Det är den gotländska landskapsväxten murgröna (Rindi) som omslingrar ruinen. Vacker mage på den flickan!

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com