www.guteinfo.com
Slite kyrka
Kyrka, Othem socken


Kyrkan i samhället Slite är ritad av danske arkitekten Holger Jensen och uppförd 1959-60, som första nybyggda kyrkan på 600 år om jag minns rätt. En fönstervägg med havsutsikt ersätter den traditionella altartavlan, triumfkrucifixet är gjort av Bertil Nyström, som också gjort sjömannen på Stora torget, se Othemsmadonnan.

Du ser havet alldeles höger om kyrkan, en badplats ligger därnedanför husen.

Slite kyrka

Utanför ligger ett ankare vars sockel säger:

"Jag nu den säkra grunden funnit som håller hoppets ankare kvar".

Ankaren ser man här och där på de gutniska kyrkogårdarna, och votivskepp inuti kyrkorna, vilket beror på att gutarna alltid varit ett sjöfarande folk. Men det är skojigt att också ett ankare kan vara en religiös symbol när ju Jesus själv, eller kristendomen, ofta symboliseras med en fisk, se t ex Hörsne kyrka.

Slite kyrka

Kyrkan ligger trevlig på något som kanske är den högsta backen i Slite, man har god utsikt över såväl samhället, trumlor, havet som Bogeviken.

Raukar vid Slite kyrka

Alldeles utanför kyrkan finns det raukar, och det finns det ju på ganska många ställen i Slite om man kikar efter, se Raukar i Slite. Det är bara att följa stranden från söder till norr så kommer du att ha sett ganska många raukar.

Utsikt över Slite kyrka

Slite är utomordentligt vackert på sina håll. Väderkvarnen nästan mitt i bilden ligger på Slite backe/Lotsbacken, där har det hänt grejer, se Ryssarnas verk och strax bredvid Kriget med Unionen 1403-1404.

Från Slite backe har du utomordentlig utsikt över Gotlands enda skärgård.

Bogeviken från Slite kyrka

Bogeviken från kyrkbacken, kanske fiska en smula.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Väg 147 till Slite.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com