www.guteinfo.com
Slitebadet
Stränder, Othem socken


Slite badstrand är ett rofyllt alternativ med inslag av strandröj. Badstranden ligger i hjärtat av Slite, största tätorten på norra Gotland.

Badplatsen är sandig, liten och naggande god. Bryggor finns åt alla håll; dels vid det gamla kallbadhuset och dels vid den allmänna stranden. Det vilar sommarnöje över omgivningarna och av de gamla sekelskifteshusen att döma så har dåtidens välborna svalkat sommarkroppen här. Det doftar lätt av sommargäster i stråhatt och volang, rekreation och blå snapsar i skymningen.

Slitebadet

Badstranden är en barnvänlig sådan men icke långgrund. Det blir djupt och små barn bör inte bada utan tillsyn. Fast, man ser väl alltid efter de små…

Badet i Slite

Det är kul för simkunniga barn eftersom bryggorna står som spön i backen. Bryggor bjuder annan lek och annat sorts bad än det långgrunda. Här finns alla faciliteter.

Slitebadet

Pålandsvind och sol ger varmt vatten men endast Vår Herre råder över detta. Risk för släke är det ständigt, det är ett utsatt område, men Sliteborna vårdar sin badplats mellan den 15 juni och 15 augusti när vattnet är badvarmt och ger besökare en ren och glad sandstrandl

Utanför Slite ligger ett flertal öar som väl får räknas som en gotländsk motsvarighet till annars bekanta skärgårdar. Båtturer arrangeras. Finns det sug efter rökt fisk så gör ett besök hos Klingvall i fiskehamnen. Det finns knappast något bättre än att njuta en nyrökt flundra i sin rätta miljö och en doft av slarvig uteservering i Grekland med inslag av knattrande packmoppar och fisklådor.

/text Tina-Marie Qwiberg, foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Från Visby ta väg 147 tills Du är i slite, ett par mil eller så.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com