www.guteinfo.com
Strandbygdsmuseum i Ljugarn
Museer, Ardre socken


Strandbygdsmuseet ligger nere vid hamnen på Ljugarn och är inrymt i Centralföreningens gamla magasin.



I bottenplanet finns bl a brandbilen från 1934, en omkring hundra år gammal tvåmänning, en flateske och den 16 juli 2012 också en liten utställning av akvareller.



På magasinets loft finns en utställning av fotografier från 1900-talets början av folk och verksamhet i Lau socken. Mathias Klintberg, som tog korten får nog räknas till en av Sveriges främsta foklivsskildrare; det finns information om honom på plats. Det är fantastiska bilder som får en att inse att utvecklingen har gått framåt de senaste hundra åren, bortsett från det som brukar återfinnas i historieböckerna, sånt som stora herrar åstadkommer - ekonomiska kriser, krig och helvete.

- Det är inte alltid jag förstår varför mänskligheten behöver stora herrar.



Det finns mer att se på loftet, bl a garn- och tygtillverkningsattiraljer från en svunnen tid; på fotografiet på bilden ser du en kvinna som rensar fisk i 1900-talets början.

Strandmuseet är ett precis lagom litet museum för insupande av en kultur som inte är så långt borta från oss. Förmodligen är det någon förening i Ljugarn, se Nu blåser vi ut ljusen, som har gjort alltsammans. Det kostar inget att besöka museet (det borde det göra), men du får gärna lägga en liten slant i alla fall.

- Guteinfo applåderar stående!

---
Strandbygdsmuseet ligger strax bredvid Fossilmuseet och ingår i något som kallas Kulturudden.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com