Fårö


Socken - Fårö - Nära - Karta

Gotland, Fårö - foto: Bernt Enderborg

Norr om Gotland, knappt tio minuter med bilfärja, om man bortser från väntetid, ligger Sveriges åttonde största ö, mytomspunna Fårö, fårögubben Ingmar Bergmans tillflyktsställe och grav. Kortet ovan är taget på Fårö och du ser skogen på Storön, som det ibland sägs att Fåröbor kallar Gotland.

Här finns en karta där du kan hålla muspekaren över ikonerna på kartan och snabbt få en översikt - karta över Fårö. Obs dock att företagen inte finns med på denna översiktskarta, men det är bara att gå in på vilken som helst sida om Fårö så visar vi företagen, eller se i den högra spalten.

Även om det finns får på Fårö och sådana förekommer i överlass på romantiska solnedgångsbilder så är det inte därför Fårö har sitt namn. "Det heter lamm och lammungar, och den som inte begriper det är en fårskalle", som min syster säger; vi säger dock oftast "lambi".Liksom i alla andra socknar på Gotland så finns det en vacker kyrka full med kultur och minnen, t ex Tavlan flyttas icke, som väl på sitt sätt ger en liten föraning av folklynnet - yvahaita och dumhaita - men det är ibland också ett eftertänksamt folk - det finns 500 av dem - som med ett leende i ögonvrån säger något som man inte begriper förrän efteråt; man får med sig en present fast man inte vet om det.

Naturen på Fårö

Det är nog naturen tillsammans med havets ljus som fastnar i besökare. Det är kargt, vindpinat, små martallar, knotiga raukar, men också det underliga sandlandskapet norröver, se Ulla Hau, och gladaste grönska och varför inte jordens vackraste odlingslandskap åt Gasmora till.Det största och vackraste raukfälten i Sverige finns på Fårö; ovan S:t Oles port vid Gamle hamn.

En av jordens bästa sandstränder finns på Fårö, Sudersand, där det också finns allt annat som du kan tänkas behöva - fler stränder.

Längre ner på sidan finns en lista med företag på Fårö, så att du kan få hjälp.

En badutflykt till Fårö, en rundtur med hoppande på Ulla Hau och en solmedgång vid ett raukfält - livet är skönt!

webmastern informerar
Vi jobbar ännu med den här sidan och information läggs till när andan faller på. Vet du nåt som oundgängligen måste finnas med på sidan om Fårö så lämna en kommentar nedan.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Fiskeläge

1,5 km, Helgumannen fiskeläge

Fritid

1,4 km, Vandra vid Fårökusten

Företag

3,3 km, Sudersands Semesterby

Naturreservat

3,2 km, Norsholmen fågelskyddsområde

Platser

2,7 km, Ulla Hau

Rauk

3,4 km, Langhammars

Socken

0 m, Fårö

Stränder

3,1 km, Ekeviken på Fårö
5,5 km, Mölnorviken
4,1 km, Sudersand

Träsk

3,6 km, Alnäsa träsk
3,6 km, Bondans träsk
5,8 km, Mölnor träsk

Öar

3,5 km, Norsholmen