Hem

Vandringar

Vandrings-
broschyrer


Böcker
Häften

Produkter

Allmän info

Tips
Filmtips
Gästbok
Kontakt
Nyhetsbrev

Länkar

Utflyktsguide

Vandra på GotlandAngakoden
Kanske har du läst den omtalade boken Da Vinci-koden och kanske har du läst hos oss om såväl Tingstäde- som Hemsekoden. Att jag kallar det hela "koden" har förstås med boken att göra ty utifrån Da Vincis berömda fresk Nattvarden funderas det över vem den där lärjungen som Jesus älskade egentligen var.

- Vad tror du? Är nattvarden som avbildas ovan? Bilden ingår i en passionsfris, och visst är det en flicka som sitter bredvid Jesus. Kolla:

Målning i Anga kyrka

Man kan undra hur präster och prelater i framfarna århundraden funderat. Eller är det överhuvudtaget inget konstigt? Det kanske är klart att Maria och en hoper andra damer också var med och dinerade den där kvällen. So what? En måltid utan damer blir ju bara vad Platon kallar ett symposium (supkalas), åtminstone såvitt gäller okristligt folk.

Författaren av Da Vinci-koden sätter ju samman ett sällskap som behåller hemligheter över århundradena. Undrar vem på Gotland? Peter Hardings?

Nåja. Ute i Anga kyrka finns många ovanliga och läckra målningar, den stekte S:t Laurentius, runinskrifter från byggnadstiden och mycket annat. Vi kommer att visa fler bilder därifrån, men som vanligt hoppas vi att du själv tar och åker dit och kikar efter.

För skoj skull kan vi lägga till att på en websida, faktaoider, talar någon anonym människa om att boken da Vincikoden givetvis är ett påhitt, ett skönlitterärt verk - här är sidan. Da Vincis målning finns längst ner på sidan. Författaren på faktaoidsidan säger att: "Men att kalla boken för ett "falsarium" är befängt, den är lika "falsk" som Life of Brian eller Pippi Långstrump."

Pippi Långstrump! Vad dom hittar på? Behöver jag förresten tala om att bilden från Anga ovan är äldre än da Vincis berömda målning? Och säkert äldre än alla målningar på Faktaoidsidan.

Vägbeskrivning från Visby
Väg 143 till Ala, 146 till Kräklingbo, följ skylt mot Slite.

/text och foto Bernt Enderborg

Nyheter

Följ mig
Om ni inte hör av mig inom 1 dygn efter en beställning, kontakta mig då genom ett vanligt mail till e-post vandringgotlandyes@gmail.com

Detta pga att denna webbsida inte längre uppdateras:(

Hälsningar
CarinCopyright © 2024 Vandra på Gotland.