Hem

Vandringar

Vandrings-
broschyrer


Böcker
Häften

Produkter

Allmän info

Tips
Filmtips
Gästbok
Kontakt
Nyhetsbrev

Länkar

Utflyktsguide

Vandra på GotlandTänkaren i Martebo
Josef har slagit sig ner som en skulptur på Martebo kyrka och funderar uppgivet på saken.

Fossil

Kanske funderar han över skapelsen, skapelseögonblicket, den konstiga skräll som emellanåt verkar fungera som någon slags rågång mellan tro och vetenskap. Härnere på vår ö uppbyggd av fossil har själva berggrunden spår av liv, årsringar i berget, dvs det finns ingen som helst anledning anta annat än att livet sakta har utvecklat sig i havet och krupit i land.

- Vem som har skuffat igång alltsammans?
- Åh, det vet jag inte. Det kan gott vara Gud, eller ibland kallas ju just detta för Gud, eller den förste röraren eller nåt åt det hållet.

Solen

Tilltrassling

Nu skall jag ta och trassla till det för dig. Big bang va? Först fanns ingenting, ingen tid, utsträckning, ingenting. Pang, sa det helt plötsligt, sen fanns allting. Ur ingenting skapades allting via ett kosmiskt kabom.

Var small det

Det fanns ju ingenstans och alltså kan det inte heller ha funnits någonstans där det small. Det fanns helt enkelt inte något ställe där det kunde smälla. Universum tog alltså sin början med att det small ingenstans.

Vad small

Det fanns ju ingenting, vad var det som flög i luften? Ingenting? Allting? Omfattningen av allting när det inte finns någonting är ingenting, dvs 0 + 0 = 0. Det fanns alltså ingenting som kunde ställa till kataklysmer. Ingenting small.

När small det

Tiden, eller utsträckning som Spinoza skulle ha sagt, tog sin början vid big bang, sägs det. Om det inte finns någon tid, när smäller det? Aldrig förstås! Och eftersom det inte kan komma att smälla så har det heller inte smullit.

I dag tycks alltså folk emellanåt påstå att ett tidslöst universum tog sin början genom att ingenting exploderade ingenstans. Vetenskapligt uttryckt alltså.

- Jo men, jo men, jo jo, så ja, men det var ju någe utspridd energi, eller någe, har jag läst, som på någe sätt, ja, kabam alltså, sen var det färdigt, Oxelösund och det.

Visst ser det ut att vara det som skulpturen på Martebo medeltida kyrka uppgivet sitter och tänker på?

Vägbeskrivning från Visby
0

/text och foto Bernt Enderborg

Nyheter

Följ mig
Om ni inte hör av mig inom 1 dygn efter en beställning, kontakta mig då genom ett vanligt mail till e-post vandringgotlandyes@gmail.com

Detta pga att denna webbsida inte längre uppdateras:(

Hälsningar
CarinCopyright © 2024 Vandra på Gotland.