Hem

Vandringar

Vandrings-
broschyrer


Böcker
Häften

Produkter

Allmän info

Tips
Filmtips
Gästbok
Kontakt
Nyhetsbrev

Länkar

Utflyktsguide

Vandra på GotlandVänd på steken - S:t Laurentius
Vi har visat några konkreta målningar av spanjoren S:t Laurentius (S:t Lars) tidigare ty han blev levande stekt på ett glödande halster år 258 då han var diakon i Rom. Att han har tillägnats dyrkan i vårt land kan man se då såväl Uppsala som Lunds domkyrka är helgade åt honom, liksom den märkliga byggnaden S:t Lars i den då betydligt större staden Visby. S:t Lars är också med i almanackan och vi minns honom årligen den 10 augusti; han firas i alla kristna länders almanackor.

S:t Laurentius förekommer här och var i de gotländska kyrkorna, se t ex Den stekte Laurentius, men jag har bara på ett ställe sett en målning av själva stekandet, nämligen det ovan i Öja medeltida kyrka; målningen lär vara från 1400-talets slut, se Öjamannen.

Det var nog vid detta tillfälle, då ett par karlar hjälper till med blåsbälg för att få fart på grillbäden, som han enligt Alf Henriksson i boken Alla årets dagar leende sa till kejsaren:

"Nu, din stackare, är ena sidan stekt. Vänd alltså på steken!"

Vägbeskrivning från Visby
0

/text och foto Bernt Enderborg

Nyheter

Följ mig
Om ni inte hör av mig inom 1 dygn efter en beställning, kontakta mig då genom ett vanligt mail till e-post vandringgotlandyes@gmail.com

Detta pga att denna webbsida inte längre uppdateras:(

Hälsningar
CarinCopyright © 2024 Vandra på Gotland.