Hem

Vandringar

Vandrings-
broschyrer


Böcker
Häften

Produkter

Allmän info

Tips
Filmtips
Gästbok
Kontakt
Nyhetsbrev

Länkar

Utflyktsguide

Allmän information

Vandra på Gotland

Vandra kan du göra PÅ EGEN HAND - MED VEM DU VILL - NÄR DU VILL !


Inga markerade leder
På Gotland finns inga milslånga markerade vandringsleder med vindskydd, vattentappar och busstopp.
På ett sätt kanske det blir färre som ger sig ut på vandring i vårat vackra landskap, men för de som gör det blir upplevelsen desto större.
Att vandra längs småvägar och stränder i timtal, utan att möta en människa och utan störande buller ger en otrolig kick och en total känsla av närhet till naturen och vårat ursprung.
Det enda som gäller är mer planering. Som ensamvandrare får man göra en rundvandring eller vandra fram och åter samma sträcka.
Är man flera kan man helt enkelt placera ett fordon vid slutmålet. En ordentlig karta är att rekommendera. Likaså att ta med en smaskig matsäck att avnjuta längs vandringen och vattenflaska om det är varmt.

Vill man inte vandra på måfå eller planera sin vandring själv så kan jag tipsa om följande.

Natur- och kulturstigar
Det finns många markerade natur- och kulturstigar runt om i socknarna.
De är endast ett par kilometer långa men väldigt trevliga små utflykter för hela familjen. I mitt häfte "Guide till Natur- och Kulturstigar på Gotland" finns en sammanställning av dessa.

Pilgrimsled
På Gotland finns 1 markerad vandringsled, Pilgrimsleden.
Den går från kust till kust mellan Visby och S:t Olofsholm och är ca 52 km lång.
Vandringen kan göras på 2-4 dagar med förbokad övernattning i församlingshem längs vandringen eller med transport till annat boende i närheten av vandringen eller transport till boende i Visby.

Paketresor
Vandra på egen hand eller i grupp med boende, transporter och vandringsbeskrivningar efter egna önskemål.

IVV-vandringar
9 vandringsturer, 155 km, godkända för IVV-stämpling hos Svenska Folksportförbundet.
Några av turerna finns även på tyska och engelska.
OBS! Turerna aktiveras på efterfrågan och i god tid före planerad vandring.

Vandringsbroschyrer
13 vandringsturer, 10-20 km långa, runt hela ön. En broschyr för varje vandringstur med karta, vandringsbeskrivning och information om det man ser längs vandringen.

Gotlandsböcker för vandrare
Här kan du köpa "Fossilguiden" - ett måste för stenälskare, "På Stigar och Vägar" - härlig bok som utforskar vägar med gamla anor, ”Visbyguiden” samt ”Visby Stadsmur” - båda mycket trevliga att ha till hands vid promenader längs världsarvsstaden Visbys gränder.

Reportage
Jag med flera tar gärna del av dina vandringsupplevelser på Gotland. Skicka text och gärna några bilder till mig så sätter jag in det under rubriken ”reportage”. Som tack får ni en t-shirt med texten "Vandra på Gotland".

Unna dig många härliga vandringar, det gör gott för både kropp och själ:)

/webmaster
Carin Olofsson

Nyheter

Fullmåne-vandring 12/12
Jag tänker göra en vandring på södra hällarna i Visby den 12 december kl 17.00. Om vädret är klart så blir det i fullmånens sken. Vill du följa med?

Själva promenaden gör vi under tystnad. För att ta in platsen. För att släppa tankar på allt. För att samla kraft från naturen och kanske från en synlig fullmåne.

Kanske berättar jag något om månen...kanske har du något att berätta om denna himlakropp som fascinerat människor i alla tider.

Klä dig varmt. Ta gärna med en lykta/ficklampa och kanske något varmt att dricka efter avslutad vandring då vi samlas för en pratstund.

Om du blir sugen på att följa med så får du gärna skicka ett sms till 0709-928350 så att jag vet hur många vi blir.

Samling kl 17.00 vid Trafikverkets Rastplats på Färjeleden.

Det kostar inget att följa med. Men den som vill kan ge en gåva till Vi-skogen som förvandlar varje insatt 20-lapp till ett träd som minskar fattigdom och förbättrar miljön i östra Afrika.

Hälsningar
Carin Olofssons Övandringar & Livscoaching
Copyright © 2019 Vandra på Gotland.