Hem

Vandringar

Vandrings-
broschyrer


Böcker
Häften

Produkter

Allmän info

Tips
Filmtips
Gästbok
Kontakt
Nyhetsbrev

Länkar

Utflyktsguide

Tips

Powerwalk

Har hämtat denna information från www.gangsport.com


Varför Powerwalk
Powerwalk är en träningsform där man får alla de fördelar som man får när man tränar löpning. Det vill säga bättre kondition, mer ork, starkare muskler och starkare skelett. Man får en bättre hållning och man ökar sin förbränning det vill säga man går ner i vikt. MEN man slipper nackdelarna från löpningen, det vill säga belastningen på knä, fot och höftleder minskar från 4-6 gånger sin kroppsvikt till 1-1.5 gånger sin kroppsvikt. Vilken belastning det exakt blir beror på vilken teknik man använder när man tar sig framåt.
Andra fördelar med Powerwalk är just att det är en billig idrott, det enda som krävs är ett par sköna skor. Det finns inga krav på speciella underlag så man kan utöva den nästan vart som helst. Det som man utgår från när man ska träna kondition och förbränning är vilken puls man ligger på och därför är det ingen skillnad på fördelarna mellan löpning och gång.

Det man ska tänka på när man tränar powerwalk är:

1. Att hålla en god kroppshållning, sträck upp överkroppen, dra axlarna bakåt och sänk dem och slappna av i nacke och axlar.

2. För att på ett så bra sätt få en hög fart och få med sig energin framåt, måste man hjälpa till med att arbeta med armarna. Enklast är att böja armarna i armbågsleden i en 90 gradig vinkel och hålla armbågsleden låst så hela tiden. Armarbetet sker i axelleden och bålen bör vara så stilla som möjligt. Armarna ska pendla fram och bak i en lätt pendlande rörelse. Ju hårdare man arbetar med armarna desto lättare är det att komma upp i högre fart utan att behöva bli allt för trött i benen.

3. När man tar steget ska hälen markerat sättas i marken först. Tårna ska nästan peka rakt upp mot himlen så att vadmuskeln och hälsenan blir helt utsträckt. Knäleden bör vara helt sträckt när man sätter i hälen i marken tills man är i stödfasen, det vill säga när foten är rakt under kroppen.

4. När man har kommit så långt är det dags att öka farten, nu arbetar man upp farten med hjälp av armföringen, frånskjutet och frekvensen i steget. Här känner man även att för att det ska bli en mjuk gång och lätt att komma upp i fart så får man ta lite längre steg och här kommer automatisk ett höftarbete igång som man kommer att känna när man ökar farten.

5. Det som är viktigt är att få hjärtat att arbeta, det handlar inte om att göra det så jobbigt som möjligt utan att ligga på så perfekt puls som möjligt beroende på vad man tränar. Det är pulsen som avgör vad man tränar och hur hög förbränning man har.


Carin Olofsson
webmaster för Vandra På Gotland

Nyheter

Fullmåne-vandring 12/12
Jag tänker göra en vandring på södra hällarna i Visby den 12 december kl 17.00. Om vädret är klart så blir det i fullmånens sken. Vill du följa med?

Själva promenaden gör vi under tystnad. För att ta in platsen. För att släppa tankar på allt. För att samla kraft från naturen och kanske från en synlig fullmåne.

Kanske berättar jag något om månen...kanske har du något att berätta om denna himlakropp som fascinerat människor i alla tider.

Klä dig varmt. Ta gärna med en lykta/ficklampa och kanske något varmt att dricka efter avslutad vandring då vi samlas för en pratstund.

Om du blir sugen på att följa med så får du gärna skicka ett sms till 0709-928350 så att jag vet hur många vi blir.

Samling kl 17.00 vid Trafikverkets Rastplats på Färjeleden.

Det kostar inget att följa med. Men den som vill kan ge en gåva till Vi-skogen som förvandlar varje insatt 20-lapp till ett träd som minskar fattigdom och förbättrar miljön i östra Afrika.

Hälsningar
Carin Olofssons Övandringar & Livscoaching
Copyright © 2019 Vandra på Gotland.