Hem

Vandringar

Vandrings-
broschyrer


Böcker
Häften

Produkter

Allmän info

Tips
Filmtips
Gästbok
Kontakt
Nyhetsbrev

Länkar

Utflyktsguide

Tips


Gågging

Att öka promenadtakten utan att jogga, det blir det nya ordet Gågging.

Gågging är genvägen till motionens alla fördelar genom att spara tid, hålla vikten lättare, förbättra konditionen och hälsan, allt i ett enligt den personliga tränaren och MåBra:s träningsexpert Katarina Woxnerud.

Hur man gör
Alla klarar av att gågga. Man tar helt enkelt kortare och snabbare steg än när man normalt promenerar. Nivån blir då mittemellan promenad och joggning.

När pulsen stiger och andningen ökar förbättras konditionen och fettförbränningen. Den ligger dessutom kvar på samma höga nivå under resten av dygnet oavsett om man bara sitter still eller ligger och slappar i soffan resten av dagen/kvällen. Den effekten får man inte när man går i ett lugnare tempo.

Gågging innebär en viss stötvis belastning på lederna. Om man bär på mycket övervikt eller är helt otränad kan man därför börja med att gå kortare promenader. När man är uppe i 30 minuters promenad varje dag kan man byta ut några av promenaderna mot gågging.

Det finns två sätt att gågga på
1. Ett jämnt gåggingtempo under hela rundan. Passar den som njuter av att komma in i ett skönt flöde.

2. Intervallgågga genom att växla mellan snabbare gågging oh lugnare gång. Passar den som vill ha en ännu snabbare förbränning eller som behöver en starkare morot för att fortsätta träna. Man kan sysselsätta sig med att ta ut små delmål i omgivningarna. Gågga till nästa lyktstolpe, promenera lugnt till nästa vad det nu kan finnas längs vägen…det ger variation och ökar motivationen för många tipsar Katarina Woxnerud.

Tips för gåggare
Träna gågging två till tre gånger i veckan i 25-30 minuter. Värm upp genom att gå i behagligt tempo i fem minuter, öka tempot successivt tills stegen blir kortare och snabbare. Försök hålla detta tempot i 15-20 minuter. Varva ner under de sista fem minuterna genom att minska tempot. Stretcha benmusklerna efter passet.

Tips för intervallgåggare
Träna två till tre gånger i veckan, 30-60 minuter. Börja med att värma upp i fem minuter. Växla sedan mellan att gå raskt i sex minuter och gågga i en minut. Efter två veckor ökar du gåggingtiden till två minuter. Bygg på gåggingintervallen med en minut varannan vecka tills du kommer upp i 6x6 alltså sex minuters promenad varvat med sex minuters gågging.

Vill man som jag, göra träningen än mer meningsfull, så passar jag på att göra detta på min väg till affären. Jag har bara 1 km till affären vilket gör att jag får gå en omväg för att få ihop till de 30 minuterna…men det känns ändå bra att slippa starta bilen kanske två gånger, den ena gången för att åka och handla och den andra gången för att jag ska ut och träna.

Infon är tagen från Gotlands Tidningar 20 april 2009 med text från TT Spektra.

För min del har jag svårt att bara ut och motionera för motionens skull...jag behöver samtidigt vara i vackra eller spännande naturmiljöer...för att få en dimension till...
Kan därför rekommendera att ta sig ut till någon av öns alla natur och kulturstigar för att gå, jogga eller kanske prova detta gågging.
De natur-och kulturstigar jag hittat runt om på ön har jag samlat i ett häfte som jag kallar just "Guide till Natur- och Kulturstigar på Gotland".
Häftet kan beställas under rubriken "Häften" i spalten till höger, eller klicka här.


Lycka Till
Carin Olofsson
webmaster för Vandra På Gotland

Nyheter

Följ mig
Om ni inte hör av mig inom 1 dygn efter en beställning, kontakta mig då genom ett vanligt mail till e-post vandringgotlandyes@gmail.com

Detta pga att denna webbsida inte längre uppdateras:(

Hälsningar
CarinCopyright © 2023 Vandra på Gotland.