Hem

Vandringar

Vandrings-
broschyrer


Böcker
Häften

Produkter

Allmän info

Tips
Filmtips
Gästbok
Kontakt
Nyhetsbrev

Länkar

Utflyktsguide

Tips

Ta hand om dina fötter


Förkortad version av
”Ta hand om dina fötter. De ska räcka hela livet”

Av Camilla Waldenström
Från Tidningen 1,6 Miljonerklubben
Nr 2 2011En snabb dusch på morgonen, mycket mer omsorg ger vi inte våra fötter under större delen av året. Vi tar för givet att de ska fungera utan besvär.
…trots att det handlar om 26 skelettben som rör sig mot varandra i över 50 leder….och hundratals små ledband, kapslar, senor och muskler som arbetar för högtryck under hela vår vakna tid…

När fötterna blir varma och fuktiga (som de lätt blir i trånga och ofta syntetiska skor) stortrivs bakterier. Inte minst svampbakterier. Man uppskattar att 4 av 10 svenskar har fotsvamp…en kliande och smärtsam åkomma som kräver noggrann hygien och behandling, ofta med medicinering i flera månader.

Varje dag:
* Tvätta och torka fötterna noga. Helst på kvällen så du tvättar bort dagens svett och bakterier. * Borsta och vid behov peta naglarna.
* Byt strumpor, använd ej syntet. Tvätta använda strumpor i minst 60 grader.
* Byt skor.

Varje vecka:
* Vila fötterna i ett ljummet fotbad med 1 msk matsalt i tio minuter.
Har du torra fötter så byter du ut saltet mot såpa.
* Torka fötterna och gnid nu på skrubbcreme, peeling eller fotmask om du köpt det. Låt sitta 5 minuter och skölj sedan av och torka foten igen.
* Fila bort förhårdnader och liktorn med fotfil.
* Klipp naglarna, rakt men inte för kort för att undvika nageltrång. Nagelns hörn ska vara utanför nagelbädden. Runda av hörnen med nagelfil.
* Peta försiktigt in nagelbanden med en tops.
* Torka helt torrt och massera in fötterna med mjukgörande fotcreme.

Tea tree oil kan användas mot många fotbesvär.
Droppa på en bomullstuss och badda på fotsvamp morgon och kväll. Likaså på en vårta eller liktå som du sedan sätter plåster på.

Vitlök gnids direkt på vårtor och läggs hela i varmt vatten vid fotsvamp.

Tallolja i fotbadet hjälper mot både kalla fötter och fotsvett. Lindrar dessutom värk och stelhet i lederna.

Aloe Vera är också användbart vid svamp, sprickor, klåda, fotsvett, vårtor, svullna fötter…finns som tvål, fotsalt, creme mm.

Lycka till
Carin Olofsson
webmaster för Vandra På Gotland

Nyheter

Fullmåne-vandring 12/12
Jag tänker göra en vandring på södra hällarna i Visby den 12 december kl 17.00. Om vädret är klart så blir det i fullmånens sken. Vill du följa med?

Själva promenaden gör vi under tystnad. För att ta in platsen. För att släppa tankar på allt. För att samla kraft från naturen och kanske från en synlig fullmåne.

Kanske berättar jag något om månen...kanske har du något att berätta om denna himlakropp som fascinerat människor i alla tider.

Klä dig varmt. Ta gärna med en lykta/ficklampa och kanske något varmt att dricka efter avslutad vandring då vi samlas för en pratstund.

Om du blir sugen på att följa med så får du gärna skicka ett sms till 0709-928350 så att jag vet hur många vi blir.

Samling kl 17.00 vid Trafikverkets Rastplats på Färjeleden.

Det kostar inget att följa med. Men den som vill kan ge en gåva till Vi-skogen som förvandlar varje insatt 20-lapp till ett träd som minskar fattigdom och förbättrar miljön i östra Afrika.

Hälsningar
Carin Olofssons Övandringar & Livscoaching
Copyright © 2019 Vandra på Gotland.