Hem

Vandringar

Vandrings-
broschyrer


Böcker
Häften

Produkter

Allmän info

Tips
Filmtips
Gästbok
Kontakt
Nyhetsbrev

Länkar

Utflyktsguide

ReportageGotlandstur 3–10 juli 2005
Vi var 5 spejdere (scouter) og 2 ledere, der tog på vandretur med rygsæk på Gotland. Ingen af os havde været på Gotland før, så det var svært at være forberedt hjemmefra – men vi havde gjort hvad vi kunne, bl.a. med hjælp fra Vandra på Gotlands vandreturshæfter. Nederst kan du finde forslag til et par bøger, som kan hjælpe dig med forberedelsen.

Efter ankomst til Visby søndag aften ville vi vandre nordpå langs kysten - egentlig ville vi gerne gå fra Visby til Slite og derfra tage bussen tilbage til Visby, men på grund af forskellige forhindringer kom vi ikke nær så langt som planlagt. Det kan du læse mere om nedenfor.

Først lidt om vejret
Vi havde strålende solskinsvejr hele ugen, det var meget varmt – faktisk for varmt til at vandre med rygsæk. Det medførte, at vi måtte holde siesta midt på dagen, hvor vi fandt et sted i skyggen at opholde os indtil den værste varme havde fortaget sig. Senere på ugen valgte vi at blive boende samme sted, så vi kunne bade og gå små ture uden rygsæk frem for at skulle vandre med rygsækken på.


Middagshvil i skyggen

Det fantastiske vejr gjorde dog også, at Gotland virkede nærmest sydlandsk, med de hvide klipper, havet og den strålende sol. Og det gav os de mest fantastiske solnedgange, da vi jo vandrede langs vestkysten.


Solnedgang ved Lickershamn

Et par gode råd til andre vandrere
Hele mandag formiddag tilbragte vi med at lede efter en forretning med friluftsudstyr – vi havde nemlig taget et telt med, som var ubrugeligt. Vi fandt kun én forretning nemlig sportsforretningen Intersport på Brovägen nordøst for Visby – et godt stykke uden for byen (især når vi havde været byen rundt – og oven i købet lå i telt ganske kort fra Brovägen).

Tag endelig mad nok med hjemmefra – vi havde regnet med at kunne købe mad hver dag i små affärer undervejs. Men affärerne på Gotland er temmelig spredt, så vi fik hurtigt spist det mad vi havde med hjemmefra – og endte med at måtte tage en bus til ICA i Stenkyrka.

Busserne er gode, rimeligt billige og kører på de store veje – det kan godt betale sig at bruge dem frem for at vandre de mere kedelige stykker landevej. Tilgengæld går de ikke så hyppigt – fx strandede vi en aften i Lummelunda Bruk da den sidste bus var gået allerede kl 18. Så hold godt øje med busplanerne, hvis du vil bruge busserne.

Bergbetningen
Bergbetningen ligger et par kilometer nord for Visby, vi vandrede igennem mandag eftermiddag på vores vej nordpå.


Vi valgte at gå op på toppen af skrænten på trods af varmen...…og det var helt klart umagen værd.

Brucebo
Mandag aften overnattede vi lige nord for Brucebo Naturreservat (Lokalitet nr. 37 i Gotlands Natur). Det var et fint sted for en aftentur mens solen gik ned. Især de mange orkideer var fantastiske i solnedgangslyset.


Traunsteiner’s Gøgeurt (hedder den på dansk)Kärrknipprot (Sumphullæbe)

Og videre mod nord
Dagen efter gik vi til Själsö, hvor der ikke var nogen affär, og videre til Lummelunda Bruk, hvor der heller ikke var nogen affär. Ved Lummelunda Bruk spiste vi vores sidste mad. Næste morgen måtte vi stå op og tage bussen til Stenkyrka for at få morgenmad, derfor dette billede af:


ICA i Stenkyrka, hvor vi endelig kunne proviantere (og spise morgenmad)

Lickershamn
Fra Stenkyrka gik vi videre til stranden lidt nord for Lickershamn, hvor vi blev to dage. Vejret var stadig mere til at bade end til at vandre med rygsæk, så vi badede og gik småture i egnen omkring Lickershamn.


Aftenbadning (vi måtte skynde os inden vandet løb ud af billedet)

Grausne Källmyr
Uanset hvor man kigger hen på Gotland er der vilde orkideer, alligevel kan det nogen gange betale sig at gå lidt omkring og lede efter de mere sjældne. Så jeg gik en tur i Grausne Källmyr (lokalitet 19 i Gotlands Natur) onsdag eftermiddag.


Grausne Källmyr


Flueblomster

Stranden omkring Jungfrun
Jungfrun er efter sigende Gotlands største Rauke, så den måtte vi også en tur forbi – og det var godt vi gjorde det for stranden omkring Jungfrun (Lokalitet nr. 18 i Gotlands Natur) var fyldt med fossiler.


Jungfrun set fra Lickershamn


Stranden syd for Jungfrun


Gammel Havbund (o. 320 mio. år gammel)

Tilbage til Visby
Efter to dage ved Lickershamn tog vi bussen tilbage til Visby, hvor vi boede på Norderstrand Camping nord for byen. Lørdag var vi så inde at se på byen inden vi skulle hjem søndag morgen.


Cafe i VisbyDe gamle kirker i Visby er helt enestående – hér er det vist nok Heliga Anden


Og så måtte vi sige farvel til Gotland med endnu en Solnedgang:


Bemærk skyerne (molnet) – dem havde vi ikke set mange af


Gode bøger om Gotland – til tur-forberedelse:
 • Jens-Henrik Kloth & Ulf Lovén: Gotlands Natur – en reseguide. Visby 2001.
 • Tomas Sjöstrand: Vandra på Gotland. Helsingborg 2000.

  /text och foto Thomas Nyerup
 • Nyheter

  Fullmåne-vandring 12/12
  Jag tänker göra en vandring på södra hällarna i Visby den 12 december kl 17.00. Om vädret är klart så blir det i fullmånens sken. Vill du följa med?

  Själva promenaden gör vi under tystnad. För att ta in platsen. För att släppa tankar på allt. För att samla kraft från naturen och kanske från en synlig fullmåne.

  Kanske berättar jag något om månen...kanske har du något att berätta om denna himlakropp som fascinerat människor i alla tider.

  Klä dig varmt. Ta gärna med en lykta/ficklampa och kanske något varmt att dricka efter avslutad vandring då vi samlas för en pratstund.

  Om du blir sugen på att följa med så får du gärna skicka ett sms till 0709-928350 så att jag vet hur många vi blir.

  Samling kl 17.00 vid Trafikverkets Rastplats på Färjeleden.

  Det kostar inget att följa med. Men den som vill kan ge en gåva till Vi-skogen som förvandlar varje insatt 20-lapp till ett träd som minskar fattigdom och förbättrar miljön i östra Afrika.

  Hälsningar
  Carin Olofssons Övandringar & Livscoaching
  Copyright © 2019 Vandra på Gotland.