Hem
Kontakt
Nyhetsbrev

Företag
Lantbrukare
Föreningar
Bygga och bo

Sevärt
Länkar

Facebook

Välkommen!


VÄLKOMMEN TILL STÅNGA!


Stånga är ett litet samhälle på sydöstra Gotland med endast 10 km till centralorten Hemse och 50 km till världarvsstaden Visby.

Vi har en busshållplats med väntsal (den enda på Gotlands landsbygd) där alla som ska till jobb, skola och fritidsaktiviteter kan invänta skolskjuts och kollektivtrafik inomhus.

Vår välsorterade Ica-Närabutik, Malmahallen, mitt i socknen är otroligt serviceinriktade och vid förfrågan beställer de raskt hem varor som inte ingår i det ordinarie sortimentet. Matbutiken är Stångas hjärta som gör det lätt att leva och mötas i Stånga! När AB Malma byggde bensinstation, döpt till Stånga Macken intill affären blev sockenbornas lycka total.

Vi är också väldigt glada för att Sparbanken Gotland valde att utöka sin verksamhet i Stånga. Det gör att vi mitt i socknen har tillgång till en bank som på alla sätt och vis gynnar oss kunder, vår bygd och hela Gotland.

Vi har vår egen lilla badplats i Liffride träsk, dock utan skyltning så att bara du med Stånga-anknytning hittar dit.
Cykelavstånd har vi till både Lojsta träsk och Sigvalde träsk i Ethelhem samt bara 10 min bilväg till Herta badstrand i grannsocknen Burs.

I skolan intill kyrkan går barn från Stånga, Burs, Linde och Lojsta samt några från Lye. Barnen är mellan 6-12 år dvs från förskoleklass till årskurs 6. På eftermiddagarna finns fritids för de som önskar. Sedan 2012 finns även förskola i skolans lokaler, 2019 flyttas förskolan till Hemse. Skolan har eget tillagningskök vilket vi är mycket glada och stolta för.

Stånga är en Idrottssocken med många föreningar och aktiviteter för alla åldrar. Bowlinghall, motionsslinga, tennisbana, 18-håls golfbana, skyttelokal, pingis, varpaplaner, pärkplaner...

Mest kända är vi kanske för att det är hos oss Stångaspelen = Gutarnas Olympiad! går av stapeln.

I Stånga finns också en fin gammal smedja donerad till Hemb.föreningen, ett gotlandshus restaurerat i 1700- och 1800 tals stil, en Natur- och Kulturstig längs den vackra Strömmaån, en Kyrkstig och järnåldersboplatsen Stabbgard med Kylverstenen - en sten med en av Nordens äldsta nedtecknade runrader.

Stånga är också en Företagarsocken med ett 40-tal entreprenörer som bedriver verksamhet inom bygg, plåt, el, rör, måleri, trädgård, busstrafik, hästuppfödning, hudvård, skinnhantverk, turism mm. Sist men inte minst har vi ett antal lantbrukare som producerar bra gotländska matprodukter.

I Stånga kan man dessutom äta på restaurang (vår-sommar-höst), bo på B&B och hyra lokaler för både små och stora fester.

Välkommen till oss i Stånga!
Klicka på bilderna
Nyheter


Nyheter
Nyhetsbrev
Om du anmäler dig till vårat Nyhetsbrev så kan du höra ifrån oss om vi behöver nå ut till många stångavänner.

Stångas Socken-Blogg
Har du fotograferat något i Stånga?
Eller har du gamla bilder från socknen?
Skicka bilderna till oss så lägger vi in på sockenbloggen www.stånga.se
Där kan de glädja många.

Nyckelring med Loket
En miniatyr av loket som nyckelring finns att köpa vid Malmahallen för 75 kr!

  Copyright © Stånga socken 2021. Hemsidan sponsras av guteinfo.com.