Hem
Kontakt
Nyhetsbrev

Företag
Lantbrukare
Föreningar
Bygga och bo

Sevärt
Länkar

Facebook
Stånga Företagar- och Intresseförening!
1995 bildades Stånga Företagar- och Intresseförening. I stadgarna står att föreningens ändamål är att "Bibehålla och utveckla näringsliv och service i Stånga socken med omnejd samt vara ett instrument vid kontakt med organisationer och myndigheter".
Vi jobbar även mycket för samverkan mellan föreningar, företag och skola samt för allas vår trivsel i socknen.
Att sprida information om vad som händer och sker i socknen har vi sett som viktigt och i flera år att informationsbladet "Stånga Nytt" delats ut i alla brevlådor 1-2 gånger/år. För tillfället finns ingen som kan ta sig an arbetet med info-bladet så det ligger tillsvidare nere. Vi skickar också ut Nyhetsbrev via hemsidan. Det går till alla som anmält sitt intresse, både insocknes och utsocknes. Anmäl dig till Nyhetsbrevet via länken Nyhetsbrev.

Vi ser gärna både företag och privatpersoner som medlemmar. Vill du stödja vårat arbete så sätter du in en årsavgift på 100 kr/familj på Bg 5947-5046. Är du företagare så lägger du till 200 kr i serviceavgift.
(för serviceavgiften skriver vi in dig på hemsidan, du annonserar fritt i Stånga-Nytt, du får vara med i Stångas Företagsblad mm)

Vår loga
Logan ni ser här ovan tog vi fram för ett par år sedan. (Ritad av Jenni Olofsson) Med den vill vi visa vad vi ägnar mycket tid åt här i socknen, nämligen Golf, Bowling och Pärk. Störtar stång gör vi inte så ofta men den kanske rätar upp våra liv lite... :)Välkomstvepa För att alla ska märka att de passerar Stånga så har vi satt upp en vepa på vattentornet mitt i socknen. 8 x 5 m! På grund av solens blekande strålar är det nu vepa nummer två vi ser. Temat denna gång blev Stångas STORA sporter Bowling, Pärk och Golf. Så vill vi visa att det är på Stångaspelen, Gutarnas Olympiad, det störtas stång på Gotland och att Visby Fallskärmsklubb kastar sig vackert över oss på sommaren.

Info-tavla Det första föreningen gjorde var att ta fram en sockeninformationstavla. Den står nu intill Malmahallen mitt i socknen. På kartan hittar ni tips på fina platser att åka till i socknen såsom Strömmaån, Stabbgardsänget mm. På info-tavlans baksida får föreningar och företag i Stånga sätta upp informationsblad.

Fryshuset 1996 tog föreningen över skötseln av socknens gamla fryshus. Det hade inte använts på många år och skulle därför tas bort.
Men visst vore det synd att riva det lilla huset? Föreningen skrev kontrakt med kommunen och har nu ansvar för husets underhåll. I flera år har Sigge Lindberg drivit Frysens Hantverk i lokalen. Från hösten 2012 har det Aira Lee och Killian Falk funnits i lokalen med sina hantverksverksamheter. Idag finns det möjlighet att korttidshyra lokalen för en loppis eller liknande.

Väntsalen/Stationen 2007 tog vi över skötseln av väntsalen, eller stationen som vi säger. Ca 20 familjer turas om att titta till och städa lokalen ca 3 gånger per familj och år.
Själva byggnaden fräschade vi upp genom att ordna ett antal arbetsdagar och varje vår arrangerar vi vår-röj för att hålla fint på grönområdet kring stationen. AB Malma sponsrar gräsklippning under hela säsongen. Som tack för väl utfört arbete bjuds städare och sponsorer på ärtsoppa, pannkakor och punch i slutet av året.
Kommunen som äger lokalen (och marken däromkring) ger oss ett årligt bidrag för skötseln. Skulle vi inte fullfölja kontraktet så rivs byggnaden och vi får en "vanlig" busskur. Med tanke på att Stånga haft "station" sedan 1880 så är det roligt att kunna erbjuda alla resenärer, både yngre och äldre, att vara inomhus, tillgång till toalett, belysning m.m. i väntan på bussen.
Vi är därfär väldigt måna om att det ska fungera och jätteglada för alla som vill hjälpa till med skötseln! Vi är också väldigt glada för att ingen onödig förstörelse skett de senaste åren.


2011 Tillkom en handikappramp med automatisk dörröppnare på kommunens bekostnad. Bara att tacka:)Sommaren 2009 satte vi upp Stångas första (?) konstverk! Det gjorde vi tillsammans med Hasse Lindroth, sommarboende i Stånga sedan 20 år. Tanken bakom hela tågiden är att visa ungdomar och nyinflyttade varför Stånga är vad det är och ser ut som det gör. Vi tror nämligen att det har med tåget att göra. Att tåget passerade Stånga, som dessutom hade stor tågstation från första till sista året som Gotland hade tågtrafik (1878-1960). Givetvis är också tanken att ge förbipasserande en anledning att stanna till....och aldrig glömma socknen med Sveriges och kanske världens enda (?) siluettlok från 1878 i naturlig storlek!2012
Föreningen har tagit fram en betvagn att sätta efter loket.
Invigning skedde samma dag som Stånga stod värd för Primörhelgen.Varmt välkommen att delta i arbetet för allas vår trivsel i Stånga genom att bli medlem i Stånga Intresseförening!
Årsavgiften är 100 kr/familj. Sätts in på Bg 5947-5046, glöm inte att skriva namn. Är du företagare så lägger du till 200 kr i serviceavgift

Välkommen till Stånga!Klicka på bilderna
Nyheter


Nyheter
Nyhetsbrev
Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev. Du kan då via oss både få och själva sprida info till andra stångaintresserade. Du når oss via länken Kontakt.

Stångas Socken-Blogg
Har du fotograferat något i Stånga?
Eller gamla bilder från socknen?
Skicka bilderna till oss så lägger vi in på sockenbloggen www.stånga.se
Där kan de glädja många.

Nyckelring med Loket
En miniatyr av loket som nyckelring finns att köpa vid Malmahallen. Info om Lokets tillkomst läser du under bilden ovan.

  Copyright © Stånga socken 2024. Hemsidan sponsras av guteinfo.com.