www.guteinfo.com
Vattendagen 2015
Artiklar, Visby socken


Vatten är inte bara vatten, vilket som helst, utan ett livsmedel. Vi har det till allting: dricker, spolar, badar, bakar, speglar, och vi skriver storslagna poem vid strandkanten.

Vattendagen 2015

Du begår ett allvarligt misstag om du tror att livet uppstod i regnvatten, eller vatten renat med omvänd osmos, dvs havsvatten som renats på så sätt att ånga pressas genom membran som bara släpper igenom vattenmolekyler. Fyller du ett badkar med på detta vis renat havsvatten och släpper i en fisk, så dör den. Så rent är det! Inga medicinrester, inga gifter, föroreningar eller mineraler. Och en död fisk.

- Det skall du dricka.
- ???
- Jo, det skall du!

Vattendagen 2015

Clarion hotell hade välvilligt ställt Spegelsalen till förfogande och omkring 150 personer hade samlats, de kom och gick efter eget huvud, för att höra vad som var å färde. Det är i och för sig märkligt att det inte var 60.000 där - är det nåt du inte har fattat? - ty det är en utomordentligt viktigt fråga och föreläsarna hade saker att säga, vi fick till och med en liten snutt världspremiär på en film.

Vattendagen 2015

Ola inledde med att förklara vad han hade reagerat på och anledningen till att han anordnat det hela. Först drog han av lite skämt, kommunstyrelsens ordförande Björn Jansson var uppmärksam:

Vattendagen 2015

Nu är det ju inte hans fel allt det där men han har en utomordentlig chans att åstadkomma saker, och Ola redogjorde för skrivningar i olika kommunala plandokument hit och dit och visade att de minst sagt konkurrerar med varann men att skrivningen mot vatten renat med omvänd osmos, som fiskar dör av, numer skrivs klart och tydligt.

- Jo, det skall du!

Vattendagen 2015

Vi fick två goda exempel på hur man i stället bör göra, det här är det ena. Lillis Svärd i Gammelgarn, som dessvärre har gårt bort, gjorde tillsammans med sin fru Sonia Johansson, bilden, en levande vägg som renar bl a deras gråvatten. Det är miniatyrskala men Sonia talade också om att det har gjorts forskning på det där och att det nere i Europa funderas på hur man skall kunna implementera detta i mindre städer. Hon redogjorde också för paragrafridande tjänstemän. Usch!

- Det går att med ganska enkla medel och goda idéer rena sitt vatten själv.

Vattendagen 2015

Folke Rydén jobbar tillsammans med Mattias Klum i ett tioårigt projekt som går ut på att dokumentera Östersjön. Vi fick se några snuttar från tidigare filmer, som har visats på SVT och runt om i världen (de har vunnit en massa priser), men också lite av en kommande film, världspremiär alltså - man tackar! - och det är tråkiga saker de visar fram. Men det går att förändra!

Vattendagen 2015
En del av ett konstverk som man kunde vinna om man köpte en lott.

Folke visade exempel på mänsklig dumhet men talade om att det går att ändra på saker och ting, de hade rent av lyckats med ett och annat.

Han talade också om nya kemikalier, ty ddt och pcb är allbekanta, som åtgärdats, men vet vi egentligen vad som i nutiden finns i vårt avlopp? Och svaret är förstås att vi inte har en aning, trots att vi vet ganska mycket och har ordning på ett tämligen begränsat antal, men bara lugn: alla kemikalier kommer med tiden att finnas i sjön.

- Jo, det skall du göra. Barnen också.

Vattendagen 2015

Eva Frölander visade ett projekt från Gammelgarn där man återställt några små våtmarker på olika höjdnivåer, som fyller på varann, och skapat små själar till vattenspeglar i markerna. Nu har man vatten, det hade man inte förut under högsommaren, och därtill hällde man ett regnigt år bort 17 gånger mer vatten än vad kommunen tvingas köra med lastbilar till Katthammarsvik på somrarna.

Jag skall ta och kontakta Eva senare i vår och skriva lite om det där; jag vill för övrigt också minnas att de har gjort en sjö i Kräklingbo. Information kommer.

Peter Fagerlund, en arkeolog jag känner, har blivit gramse på kommunen och frågat efter siffror och kunskaper. Han säger så här: "Jag kan efter undersökning garantera att Regionen inte kan väga det ekonomiska i att avsalta mot idag. De vet inte vad vatten idag kostar att ta från grundvatten. Utan att ta reda på det först så borde de inte kunna fundera på avsaltning ens."

Och så här säger han också: "Jag har fått ut alla underlag de hade och det politikerna fick inför beslut. De fick helt enkelt tre nivåer av taxa att välja på, ingen frågade efter vad det egentligen kostar. Jag ställde alltså frågan till ansvariga vad exempelvis en kubik kostar att ta upp, göra klar och få ut till kund. De har ingen aning. Lagen säger att taxan skall vägas mot faktisk kostnad över tid men de vet inte vad eller varför det kostar idag. Plötsligt ser det bara ut som att det blir billigare med havsvatten."

Vattendagen 2015

Olika konstnärer hade skänkt ett verk till Vattendagen, som lottade ut dem. Jag köpte en lott, men dessvärre vinner jag aldrig på lotterier. En tröja av Lotta Ingelse.

Vattendagen 2015

Sen talade Ingegerd Rosborg, KTH i Stockholm som har forskat inom dricksvattenmineraler och hälsa i 20 år.

- Läs vad det står på bilden ovan!

Det är vattenrening med omvänd osmos som kommunen tänker införa för en hisklig massa miljoner. De planerar att blanda detta renade vatten, som en fisk dör av inom 24 timmar, med grundvatten och hoppas på så sätt få ett hyggligt vatten, som fiskar inte dör av.

Hon sa att det faktiskt var en anledning att flytta till Gotland på grund av vårt vatten, dvs det vatten som inte renats med omvänd osmos som är hälsovådligt vid långvarigt bruk. Hon sa också att det för nuvarande inte finns tillfredsställande metoder att tillsätta mineraler till renat vatten. Jag skriver det en gång till förresten: Hon sa också att det för nuvarande inte finns tillfredsställande metoder att tillsätta mineraler till renat vatten.

Här kan du höra henne i en kort intervju på Radio Gotland.

- Och drick inte sånt där bordsvatten på flaska, sa hon, värdelöst, och avkalka inte dricksvattnet! Vårt grundvatten på Gotland är i princip hälsovatten, drick det, det är bra för dig, men det skall kommunen nu se till att ändra på.

Vattendagen 2015

- Det skall du dricka!
- Jo, det skall du. Och baka bröd och koka spagetti.

Vattendagen 2015

- Tack Ola!

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2020 Buffert 4 - www.guteinfo.com