www.guteinfo.com
Bernard i Hablingbo
Målningar, Hablingbo socken


Bernhardinus i Anga, se sidan om denne, var lite av en sensation när målningen upptäcktes, ty den store undersökaren av de gotländska kyrkorna, Roosval, sa 1946 att målningen vittnade om en "nästan modern journalistisk bildöverföring".

Hablingbo kyrka, vitlimad

Det skulle inte förvåna mig om den målning av Bernard som skickligt folk 1956 varsamt knackade fram bakom vitlimningen 1782 i Hablingbo kyrka är av samma höga ålder. Det hela blir än mer konfunderande av att det ofta påstås att under dessa århundraden gick det utomordentligt dåligt för Gotland, tiden sägs ha varit fylld av sjöröveri och krig, men kikar man efter i kyrkorna så är de fulla av konst i alla fall.

Så här står det t ex på Wikipedia om Gotland efter 1361 (Atterdag):

"En lång nedgångstid för ön började. I slutet av 1300-talet blev Gotland tillhåll för sjörövare, de så kallade vitaliebröderna. Ön blev under lång tid en spelboll i den nordiska politiken. I olika omgångar erövrades Visby av Tyska orden, av drottning Margaretas unionstrupper, av Erik av Pommern, av Kristofer av Bayern och av Karl Knutsson. 1525 ska lübeckarna ha bränt en stor del av Visby."

Citatet visar ett vanligt fel i skriverierna om Gotland, dvs man börjar med att skriva om Gotland, om ön, men redogör strax för Visbys historia som om detta skulle vara samma sak.

Nåja. Det verkar vara något som inte stämmer, och det är inte utan att man undrar om den historia man har fått lära sig verkligen stämmer. Passionsfriserna tillkom också under 1400-talet, och förresten så gick gutarna med lübeckarna 1525 och brände av Visby, se 1525 - vad hände egentligen. Och när jag ändå tapetserar på detta sätt kan tilläggas att Visby brann upp 1362 och Margaretas unionstrupper fick smörj, se Kriget med Unionen 1403-1404, Gustav Vasa blev utskrattad osv.

- Det är någe lurt...

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2020 Buffert 4 - www.guteinfo.com