www.guteinfo.com
Vikingarnas Jesus
Kåseri, Hemse socken


Det sägs alltmer att man i Norden inte kan se något slags kulturskifte anno 1066, som ju brukar vara årtalet för vikingatidens slut i läroböckerna, och att det därför inte finns någon anledning att förlägga slutet till detta årtal, som i stället skjuts alltmer framåt.

Den skattefinansierade sajten om vikingatidens Gotland, och därför officiella tror jag, säger att det inte är konstigt att Gotland kallas vikingaön - jaså, gör den det - eftersom vikingatiden varade länge på ön och att den inte kristnades förrän mitten av 1100-talet, vilket sägs vara ett sekel senare än Svea rike.

Att killen på bilden ovan är den krönte Jesus där han hänger på korset ser väl alla, men det är ingen äppelkindad svensk eller europé från 1600-talet utan han har ett någorlunda rättvisande utseende, till och med lockar hänger ner på axlarna.

Jesus på triumfkrucifixet ovan är från 1100-talets slut och återfinns i Hemse medeltida kyrka, där den bäst bevarade stavkyrkan i Sverige hittades.

Man kan alltså säga att det var vikingar eller vikingarnas barn som snidade Jesus ovan. Att han har ett någorlunda rättvisande utseende - inbillar jag mig - måste väl bero på (varning, sarkasm) att Gotland var så efterblivet eller månne så isolerat som det ofta sägs i litteraturen.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2021 Buffert 4 - www.guteinfo.com