www.guteinfo.com
Fiskargränd i Visby
Platser, Visby socken


Lilla Fiskargränd i nordvästra Visby promeneras av många sommartid. Gränden ligger strax innanför Kruttornet, någon gränd norrut, en liten stump före Botaniska Trädgården, och är väl någon sorts rosornas romans i ruinernas restaurerade värld. Det är nästan löjligt vackert.

Det fiskeläge som fiskarna på Fiskargränd använde är i dag parkering alldeles vid Kruttornet, nedanför Almedalen. Själva parkeringsområdet ingår väl i de planekonomiska bidragspolitikernas värld och är väl snart nog ombyggt till fördel för önskvärda slutsatser. Ärans män osv...

Under våren växer förstås inga rosor i denna romansernas gränd men det finns i vart fall folk som hävdar att våren är den vackraste årstiden i Visby - körsbärsträn och äppelblom. Själv vet jag inte när Visby är som vackrast, kanske skall man hålla med de danska ölgubbarna och helt sonika svara:

- Hvergang!

Överkurs - sidans språkbruk har analyserats

I en studie vid namn "Visby visuellt: föreställningar om en plats med utgångspunkt i bilder och kulturarv", ISBN 978-91-8610-303-3, Linköping 2009, se pdf, låter författaren Carina Johansson på sidan 208 nämna denna sidas språk helt kortfattat.

Hon har rätt om att det finns en ironisk ton i texten (det beror på att rosorna och ruinerna egentligen inte är från samma värld, inte en enda återuppstånden människa från medeltiden skulle känna sig särskilt hemma i dagens Visby), men det hindrar ju inte att gränden är vacker (löjligt är bara ett förstärkningsord, ungefär som sjukt).

Men hur hon har lyckats förstå Guteinfo som "en hemsida för stuguthyrning" övergår mitt förstånd, och när hon skriver att Guteinfo "är ämnad att berätta om ön som turistmål" så är hon oförskämd.

- Det känns inget vidare att veta att denna rappakalja om Guteinfo kommer att stå där i evighet.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2021 Buffert 4 - www.guteinfo.com