www.guteinfo.com
Jesus som världsdomare
Målningar, Eke socken


I Eke kyrka från medeltiden finns som i så många kyrkor en passionsfris, dvs Jesu födelse, lidande osv men också lite andra saker från samma århundrade, 1400-talet, och förmodligen utfört av samma hand.

Bilden ovan visar Jesus som världsdomare, som man ser här och var. Han har ett svärd i ena mungipan och nådens lilja i andra. Han dömer levande och döda med öppna ögon, alldeles som urgamla gudinnan Justitia som håller ett svärd och en våg; att hennes ögon skall vara förbundna är ett modernt påhitt. Det där med världsdomare kanhända kommer från Uppenbarelseboken förresten, jag är inte säker, se Klädd i solen.

Ser du vad Jesus har fötterna på. Kanhända hade Columbus upptäckt Amerika när målningen gjordes, ty det framgår att man inte trodde att jorden var platt.Här ser du Jesus som världsdomare på altartavlan i Lojsta kyrka, se S:t Simon. Om du har hört att man trodde att jorden var platt på medeltiden så är det helt enkelt fel, det trodde man inte alls det, altartavlan är från 1300-talet.

När du ser såna här framställningar i kyrkorna så är det alltså Jesus som världsdomare som avses, och hur domen verkställs kan du se i Lummelunda kyrka. Och på nåt sätt är det sympatiskt att man blir dömd av någon som vet allting - lyssna på spiritualen med Louis Armstrong - men sånt är det just ingen som tror på nuförtin. Vi vet bättre i modern tid och låter satans mördare hållas: bomber och mördande, gas, barn till skjutna föräldrar som svälter, våldtäkter - och vi låter inte ens förövarna brinna i helvetet. På nåt sätt är det bra med en himmelsk rikslikare, en sorts ventil, i stället för en miljon diplomater och tjänstemän på FN som säger att de inget kan göra.

- Det kanske är dags att sätta din kamel på diet.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2021 Buffert 4 - www.guteinfo.com