www.guteinfo.com
Guteriddaren
Historia, Halla socken


Bland annat på Halla medeltida kyrka så återfinns den här riddaren på långhuset från 1200-talet. Vad han gör där är inte gott att veta, men han grundlägger nog inte sveariket.

Riddare på Väte kyrka

I och för sig besöker ju Arn Gotland i någon av böckerna, men det är rätt antagligt att han hade varit här tidigare, även om det inte sägs i böckerna, ty vägen till Jerusalem, eller söderöver, gick nämligen på den tiden via Gotland.

Men sånt kan väl vara detsamma. Jag ville bara uppmärksamma stenskulpturerna på Gotlands medeltida kyrkor, där varje konststuderande kan få sitt lystmäte tillgodosett och varje annan människa kan få vetskap om att särskilt långt härvidlag har man inte kommit sen medeltiden.

Riddare på Grötlingbo kyrka

Vackra stenskulpturer hittar Du på Martebo kyrka, Stånga kyrka har några intressanta saker vid den stora porten, båtskulpturen i Rone finns inte någon annanstans och de intressanta relieferna på Grötlingbo kyrka borde rimligen väcka tankar hos envar. Alla ovannämnda kyrkor är medeltida.

Riddare på Stånga kyrka

Riddaren på bilden ovan kommer från Stånga kyrkas söderportal. Han och två riddare till har somnat under Jesus i all sin majestät.

Vi kommer att skriva mer om detta när vi har inhämtat lite mera sakkunskap. Tills vidare rekommenderar jag varje människa att stanna till vid Martebo kyrka och kika på vackra och fantasifulla stenskulpturer.

Och då har jag ännu inte sagt något om skulpturer i trä, för också sådana finns i de gutniska kyrkorna som kommer en att häpna.

Länkar till skulptur

Här finns en översiktssida för skulptur men vill du i stället hoppa rätt in bland exemplen så finns textlänkar, bildlänkar (behöver uppdateras) och kartlänkar.

Vi skall också passa på att tipsa om Kristi riddares gård så att du får en liten hum om hur mycket riddare det egentligen rörde sig på Gotland redan under tidig medeltid.


/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2022 Buffert 4 - www.guteinfo.com