www.guteinfo.com
Smaklösa 3d 2012
Artister, Rone socken


Efter Smaklösas spelning på Gula hönan i Rone den 11 juli 2012 stod det klart för mig att Smaklösa genom satsningar på finkultur och teknik har kört ner i det vanliga gotländska diket, dvs de vill bli skattebaserade, åtminstone en skattebasist. Och det borde man väl ha anat, allra helst efter ansökningen om EU-bidrag för Silverfiskodlingen i Guldrupe. Måhända det Nobelpris de fick, eller vad det nu var igen, stigit dem alldeles åt huvudet. På bilden ovan syns tekniksatsningen - 3d - de sa att publiken såg riktigt verklig ut.

Personalen på Gula hönan, och några hjälpare för dagen, har förberett tillställningen varför de till och med fick tid att undra hur många som hade kommit. Hönans utomordentliga restaurang var fullsatt och man hade ställt upp en smaklös bar ute vid Lädu, eller som det stod på skylten: Den smaklösa korv- och hamburgerbaren, och de omkring 500 besökarna kunde alltså njuta sådant, därtill dryck efter tycke och smak.

Jag pratade med ett par trevliga smålänningar före spelningen. De hade semester, och hade varit på semester på Gotland flera gånger och därtill tidigare varit och lyssnat på Smaklösa. De höll med när jag kallade Smaklösas framträdanden för en sorts rockbuskis och sa också att de var ett kultband liksom, mest för gutar förstås, men att de var roliga.Ovan har vi scenen på en lastbil från Maskin och Marinteknik i Etelhem. Kortet är taget under ljudcheck, heter det så, och är med därför att på åkerlappen bakom scenen gick det kor, vilket är passande då Smaklösa bl a framför en låt vid namn Det regnar kor och använder en ko som logga.

Folk med öron kunde månne tro att det var musiken som fick korna att fly fältet, men se det var det inte alls det. Sundba, sångaren i bandet, hade förstått. Han sa att Marc, mästerkocken på Gula hönan, hade frågat: "Vill ni ha en hamburgare grabbar?" Och därav drog Sundba den korrekta slutsatsen:"Vips så var korna borta!"

Och alla roligheter mellan spelningarna är väl ett slags signum för Smaklösa. Jag antar att folk från fastlandet som inte ha sett Smaklösa live, kanske lyssnat på Youtube i stället, antar att gutarna inte är riktigt friska.Ovan ser vi hur Ene under en rörelselåt lockar med sig några ur publiken att lunka omkring i ett snabeltåg. Och eftersom det är kommersialism som styr allting inom den moderna rockmusiken så leder Ene tåget utanför stängslet, och när hela tåget är utanför området vänder kan blixtsnabbt och ställer sig i vägen och vill ha inträde igen.

Det är förstås sorgligt att se den råa girigheten beblanda sig Smaklösas satsning på finkultur med ty åtföljande förhoppade skattefinansiering. De riddarspel som uppfördes skulle förstås ha platsat till och med i Visby, kanske i Kultudralen och allt. Det är alltså inte nog med att Sunba låter sitt konstfärdiga trumpetspel ljuda som en lessen ångbåt (va f-n har han gjort med den trumpeten?) utan det uppförs också skådespel som torde ge medeltidsälskarna valuta.Två riddare i tidstypisk utrustning brakar i en väldig strid lös i en kamp om en omåttligt skön jungfru, till vänster, vars ögon fördunklar stjärnorna och därför avkräver riddarna en obarmhärtig batalj.

När en av kämparna slagit den andra sanslös visar det sig att han är ond. Han tänker inte alls befria jungfrun från hennes dom utan avser att mura in den väna i en ringmur.

När den onde riddaren griper sig an mursleven framträder emellertid en munk med en hemlig dryck, alldeles som i Shakespeares nästan lika stramt konstruerade drama om Romeo och Julia, som tillförs den slagne riddaren som därav vinner förnyad styrka. Den gode riddaren tilldelar den onde en så kraftfull örfil att han flyger som en liten gubbstrutt och avlivar honom strax med en tandborste.Gula hönans första större evenemang flyter bra, mat och dryck till anständiga priser. Publiken har roligt, de trivs och deltar i den rockbuskis som bjuds. Det svänger gott ibland, några i Smaklösa är alldeles säkert musikaliska.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2021 Buffert 4 - www.guteinfo.com