www.guteinfo.com
Gula hönan - mot strömmen
Artiklar, Rone socken


Gula Hönan i Ronehamn ligger inbäddad i grönska och här och där har kockarna småodlingar av kryddväxter. I år 2012 har pga höga färjepriser, se demonstrationen, antalet gäster till Gotland sjunkit, det är tråkigt, och många företagare inom branschen har reagerat. På Gula hönan är det emellertid tvärtom, gästerna ökar, och det har sina randiga.

Bilden till vänster är lite ovanlig. Där sitter nämligen de fyra kockarna tillsammans en liten stund och njuter personalmat, skrattar och har trevligt, vanligen är de upptagna med att preparera eller laga något; de är väldigt noggranna.

På bilden ser du Eric, Johan, Marc och Luca, som du bara ser lite grann av, samt två flickor i personalen alldeles till höger; fyra kockar till 60-70 sittplatser. Marc har vi skrivit lite om här, Johan har vi här och här skall vi helt kort presentera Luka.Här har vi pensionatet från en annan vinkel; det finns lite enklare boningar alldeles till höger om kortet. Allt grönt i förgrunden är odlingar som används i köket. Du kan få se en kock smaka och lukta på örter och kryddor, klippa lite grann och tillbaka till köket.

Luka Keller
En av kockarna är schweizare, Luka Keller, och han har först utbildat sig i hemlandet och Tyskland för att resa ut i världen och jobba; han talar inte svenska, än, men däremot engelska, franska, tyska och italienska.

Han träffade Marc i Dubai, se den här sidan, och de har jobbat tillsammans i sex säsonger. För övrigt har han jobbat i Tyskland, Spanien, Canada, Brasilien, Sverige och på Martinique i Karibbien; han har varit utomlands i sju år.

Han älskar att Kite-surfa och säger att Ronehamn är "perfect", han tycker om naturen, den svenska sommaren och han gillar Gula hönan, "a perfect place", hemtrevligt, som han säger. Han gillar Marcs syn på mat: god kontakt med maten, hög kvalitet, "100% organic" och att man ser hur kryddorna och annat växer i trädgården.

På bilden till vänster sitter han avslappnat och käkar personalmat tillsammans med de andra, här är ett bättre kort:En historia jag snappade upp under personalmaten: Häromdagen hade ett gäng stockholmare stegat in och ville ha hamburgare eftersom de hade hört på Stureplan att Gula hönan hade Sveriges bästa hamburgare. Det stämmer säkert, och det var förmodligen Luka som hade kryddat och stekt den.

Ovan sa jag att det har sina randiga att gästerna på Gula hönan ökar - du ser själv va?

Gula hönan
Hemsida: Gula hönan som ligger här.
Tel: 0498-482940
Mail: info@theyellowhen.se


/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2021 Buffert 4 - www.guteinfo.com