www.guteinfo.com
Holms fiskeläge
Fiskeläge, Vamlingbo socken


Det lilla fiskeläget vid Holmhällar på Storsudret ligger naturskönt insprängt bland raukar, tulkört och blåeld; bodarna är helt i sten med flistak. Kusten strax söderut är en lång sandstrand, en utomordentlig badplats som kallas Austre, och mot norr runt udden (tidigare holme) står ett raukfält någon kilometer.

Heligholmen
Heligholmen, flygbild Björn Pettersson

Utanför fiskeläget ligger Heligholmen nästan nåbar och lockande, men oberäkneliga strömmar gör det livsfarligt att försöka ta sig dit - den som har öron, han höre.

Flistak vid Holms fiskeläge

En närbild på ett av flistaken; det ligger sådana på samtliga fiskebodar. Flisorna sprängs sönder av väta på hundra år eller så, men är de gjorda av god sandsten kommer det att vara ett bra tak i minst 400 år. Om alltså Gustav II Adolf ordnat taket så hade det varit dags att lägga om det nu.

Holms fiskeläge vid Holmhällar i Vamlingbo

Många fiskelägen på Gotland är omgjorda till ett slags pittoreska sommarstugor, men så är inte fallet vid Holms. Inga termosar, röda plastbaljor eller solstolar syntes till.

Holms fiskeläge

Stugorna står värdigt och väntar sen hundratals år. Och även om det inte förekommer annat än fritidsfiske nuförtin så svalkar historiens vingslag.

Holms fiskeläge

Holms fiskeläge vid Holmhällar är kanske det vackraste på Gotland, också trakterna är glädjande sköna, en myckenhet raukar.

Holms fiskeläge

En bild från ängen alldeles ovanför fiskeläget, en kvinna med hund.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Från Visby tar du enklast väg 142 förbi Hemse och söderut till Vamlingbo. Skyltat mot Holmhällar.
Copyright © 2020 Buffert 4 - www.guteinfo.com