www.guteinfo.com
Almedalsveckan 2012
Almedalsveckan, Visby socken


Som vanligt när jag går och kikar lite på Almedalsveckan så stöter jag på Lars Ohly. Jag vet inte varför, det tydligen bara är så. Det första jag hörde när jag gick in genom S:t Göransporten var att det stojades nere på Paviljongsplan. Och där var han!

Almedalsveckan 2012

Mot bl a Mikael Damberg spelade de boll med något slags kombininationslag med flickor och pojkar från FC Gute, om jag förstod rätt. Ohly spelade vänsterytter medan Damberg fyllde i som back.

Almedalsveckan 2012

När Almedalsveckan dragit igång så sätter gnällmanskören också igång. Den är kass, det är bara lobbying, roséfest, poltikermingel och korruption och allt möjligt. Och inte finns det någon plats, och det är dyrt och det är inte för vanligt folk och en mediepajas drog till med att Almedalsveckan inte var demokratisk.

Kortet ovan är taget mindre än 500 meter från händelsernas centrum, några mammor som slagit sig ner i gröngräset med barnvagnar och njöt den gotländska sommaren.

Almedalsveckan 2012

Nordvästra hörnet av Almedalen har idrottsrörelsen numera intagit. Det är bra! Ovan är det Friskis och Svettis som aktiverar ungar. Jag kan för mitt liv inte begripa varför inte skolan har idrott på schemat varje dag, och jag har nog också samma åsikt som Platon, dvs att skolungdomar i de övre tonåren skall ägna sig åt kroppens fostran, inte försöka plugga något som inte ens var tionde elev är intresserad av.

Almedalsveckan 2012

Stig-Björn Ljunggren stod i Almedalen i sin grå kostym. Målet med mina besök på Almedalsveckan är bara att gå runt och ta lite kort. Och det är roligt att kika eller träffa folk som man vanligen bara ser på TV. Sverige är ett bra och öppet land. Bra!

Almedalsveckan 2012

Carl Bildt stod på det Globala torget inbegripen i ett samtal med ett par damer. Han pekar med hela handen den killen.

Almedalsveckan 2012

Jag hade lite oflyt med korten på Sofia Arkelsten. Hon hade vänligheten att lägga upp ett riktigt solskensleende, och på bilden ovan kan du se hur hon ser ut några millisekunder före leendet spricker upp.

Almedalsveckan 2012

Och så här rolig ser hon ut när leendet är på väg att landa. Jag brukar vanligen kolla korten innan jag fortsätter, men denna gång gjorde jag inte det (och inte heller vill jag plåga de stackars kända människorna för mycket). Sofia log i alla fall ett jätterart solskensleende.

- Tack för leendet! Och förlåt de dåliga bilderna.

Almedalsveckan 2012

Stefan Fölster som blev intervjuad av SVT sa att regeringen hade dragit ner på reformtakten, och det tyckte han på ekonomspråk var dumt.

Almedalsveckan 2012

Livräddarna hade något hyss sig för, dessa satans lobbyister som bara korrumperar politikerna. Dom vill bara åt dina pengar, så att de kan rädda livet på dig.

Almedalsveckan 2012

Här är en annan skamlös lobbyist som genom sköna konstverk försöker få politiker att förstå att vår vanliga livsstil med vårt vedervärdiga slöseri på allting inte är hållbart i längden. Ovan ser du ett verk av Johanna Törnqvist från Gnesta. Verket heter "Precious trash" och försöker sudda ut gränser mellan hantverk, mode och folklore. Klänningen är tillverkad av en familjs konsumtion av kaffe och pasta under två månader.

Almedalsveckan 2012

Det där håller jag med om. Det finns tusentals överbetalda och viktiga gubbar som förhandlar om fred hit och dit, på möten, i församlingar och jag vet inte allt. Jag sätter en slant på att 99% av världens befolkning vill ha fred.

- Exakt vad förhandlar du om sa du?

Almedalsveckan 2012

De här herrarna stod könslösa ovanpå ett tak. Varför vet jag inte.

Almedalsveckan 2012

Det är elbilsrally till en gård i Barlingbo, sa Sven. Det är mycket sånt på Almedalsveckan också, företagen visar upp nya och fräcka prylar.

Almedalsveckan 2012

Det här är Sven. Tankstationer för elbilar är bra. Gröna bilister.

Almedalsveckan 2012

Jag gick inte in där. Och nä, det var inte grejen.

Almedalsveckan 2012

Alexander Bard satt och väntade på någon intervju. Jag uppfattar honom som ett slags åsikt, vilket dock inte förhindrar att han kan ha rätt ibland. Det är i alla fall mera färg på killen än Stig-Björn.

Almedalsveckan 2012

Här är Bert Karlsson tillsammans med herr Bard i intervjun för Pihlblad, tror jag att det hette. Herr Bard gick på i ullstrumporna som vanligt medan Bert sa något klokt, nämligen att ett av Sveriges riktigt stora problem är att det är svårt för småföretag att låna pengar hos bankerna. Det är i och för sig inte något nytt i, så har det alltid varit, i alla fall hos storbankerna som vill ha tillbaka var femte krona i ren vinst. Här på Gotland har vi Sparbanken Gotland, som än så länge är en liten bank ehuru de fusionerar, drar in på kontor osv. så snart är det kanhända likadant som hos de stora bankerna om de inte tar och funderar lite.

Almedalsveckan 2012

Özz Nûjen var också där och sparkade boll i Idrottens hörna av Almedalen; det är Tommy Wahlgren i bakgrunden. Han hade blivit svettig av det hela, men han kämpade gott på det sandunderlag de spelade på - det var nog rätt jobbigt i solgasset.

Almedalsveckan 2012

Johan Larsson, ishockeproffset från Lau spelade på samma lag som Özz, och också han, faktiskt, var lite blank på halsen av det svettiga slitet på planen men han såg rätt oberörd ut.

Det är väldig bra av både Özz och Johan att de ställer upp och ger idrotten varsitt dragplåster. Guteinfo applåderar stående!

Almedalsveckan 2012

Justitieminister Beatrice Ask stod och talade med någon om något jag inte hörde på.

Almedalsveckan 2012

Eftersom det var moderaternas dag i Almedalen får jag väl sluta med en bild på Fredrik Reinfeldt (rajnfält); jag hade ingen lust att tränga mig fram för ett bättre kort där han stod och blev intervjuad av Expressen. Han var pigg.

Så det får räcka med dessa bilder, några kändisar i alla fall. Om allt det vettiga man ser och kan få del av, massvis av seminarier, massvis av informatorn om viktiga saker på riktigt får jag skriva om någon annan gång; jag har dock lagt med lite ovan bland sarkasmerna.

- Har du hört att det är dyrt att bo på Almedalsveckan? Det är sant, om du som alla kändisar, rikemansfolk och gnällmånsar måste bo nära centrum i Visby, men kan du ta dig utanför Visby 15-30 minuter med bil är det lugnt. Låt dig alltså inte avskräckas av gnället på radio eller TV, eller kändisarnas förklaringar av varför veckan är kass, ty Almedalsveckan är visst intressant och det behöver inte alls bli så dyrt om du tar och använder ditt huvud.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2021 Buffert 4 - www.guteinfo.com