www.guteinfo.com
Anna Nyberg - A story to be told
Konst, Visby socken


När jag går in i Anna Nybergs värld tänker jag inte på vad det står i porten utan jag ser det först när jag kommer hem och funderar på korten. Anna målar med tyg.De två diagrammen får mig att gå närmare. Det står bara kroppsdelar på tårtbitarna. Jag blir stående en stund och läser noggrant på alla tårtbitar, en efter en. Och det är först efter en liten stund jag kommer på att diagrammen är halva.

- A half story to be told.Ett stycke visualiserad statistik till. På bilden ser du bara centrum av ett tårtdiagram som var uppspänt mot väggen och golvet, snyggt, 3d på nåt sätt, lutande. Men är det verkligen statistik, matematik, kroppsdelarnas andelar i ett halvt diagram?I ett hörn av Annas värld ser det ut som, tycker jag, ett tältläger, filtar på en hög, handdukar. Handlar det om flyktingar? Att vi bara ser halva människan/flyktingen, kroppsdelarna, som vi kan skicka mat, filtar och medicin till? Finns Jesu bön i Getsemane i bakgrunden, du vet, där han bad så att han svettades och ville slippa sitt öde medan de lärjungar som han ville att de skulle vaka med honom somnade och därmed visade sin/din/min obegränsade likgiltighet inför andras lidande? Eller är det Jakobsbrevet, dvs att tro utan gärningar inte är mycket att komma dragande med? (Jag har kanske har kikat på för mycket konst i kyrkorna, se målningar och skulpturer).Handdukar, dukar, bare-headed, save - varför engelska - och kroppsdelarna, varför bara kroppsdelar på diagrammen. Arm, huvud, mage, höft osv på engelska.I ett litet hörn hänger en flagga med många färger. En kombinationsflagga? Den hänger inte rätt och den har ett kors på sig. Är inte en upp- och nervänd flagga en internationell symbol för att man är i nöd? Finns det flyktingar i korsländer? Eller är det inte dem hon talar om? Är det mig, jag. Obegränsad likgiltighet. Korsländerna.

Anna Nyberg visar en tankeväckande installation 15/6-6/10-2013 på Konstmuseet i Visby.

Det finns förstås en lapp som man kan läsa i förväg för att få reda på vad Anna har funderat. Men i stället för att läsa lappen först och därefter försöka tolka allting rätt, kan du göra som jag, dvs gå in och kika, känna och tänka fritt.

- Kan man förresten göra en sån här sida? Jag skriver inte av vad det står på en lapp, jag vill inte läsa några lappar före jag har sett verket, jag är inte ens i närheten av någon sorts objektivitet. Jag kommer förstås aldrig att bli konstkritiker, men jag gillade det jag såg. Jag tyckte om diagrammen som bara visar hälften. Den historia som berättas, den andra halvan, din del, kan inte visas.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2022 Buffert 4 - www.guteinfo.com