www.guteinfo.com
Syndafallet i Burs
Målningar, Burs socken


Långhustaket i Burs medeltida kyrka målades 1706; vad konstnären heter vet jag inte. Bilden visar förstås syndafallet (det finns fler målningar i taket), då Eva blir lurad av ormen att äta äpple och sen också ser till att Adam gör likadant. Gud hade tillstatt dem vid straff av döden att inte äta av trädet, men ormen sa: "Ni kommer visst inte att dö. Men Gud vet att den dag ni äter av frukten öppnas era ögon, och ni blir som gudar med kunskap om gott och ont." Och det är ju precis vad Hamlet säger; och vi hävdar ju till och med att du kommer från himlen.

Judendom och Islam menar att det som av Kristendomen kallas syndafallet förstås var förutbestämt av Gud och medför egentligen ingenting alls, men kristendomen har via ett antal stollar som Augustinus och Paulus hittat på att fruktätandet innebär att alla drabbas av arvssynd genom Adams tilltag men att, å andra sidan, Jesu död på korset och tron på honom kan befria från synden och därtill ge evigt liv. Men jag vet inte om dagens kristendom verkligen hävdar detta.

Ibland tycker jag att Paulus inte skulle ha fått äpple. Han kunde ha gått där och givit namn åt djuren: "En åsna", "en annan åsna" osv.

Några tankar
På Guteinfo talar vi ju oftast inte bara om att någonting finns utan vi försöker skicka med lite roliga eller tänkvärda tankar på varje sida. Och om vi nu betraktar syndafallet som en historisk händelse, dvs den har verkligen ägt rum, och Adam och Eva därigenom fick kunskap om gott och ont, så måste det innebära att de senast då utrustades med en egen vilja eftersom annars kunde de ju inte välja det ena eller det andra, dvs välja mellan gott eller ont.

1700-talsfilosofen Voltaire skriver på något ställe ungefärligen att han har funnit att det mesta är lagbundet. Stjärnorna följer sin bana och kan inte annat, årstiderna växlar oavbrutet och så fortsätter det ner i minsta detalj: en blomma kan inte vissna när den vill, en mask kan inte göra annat än vad den gör osv osv. Och då är det ju märkligt att som det enda undantaget en nästan två meter lång apbaserad humanoid tror sig ha just detta, dvs fri vilja att göra vad henne behagar.

- Nå, har du en fri vilja?
- Jaså, det tror du?

Så här: Tänk dig att vi kände till allt om dig, precis allting, och ifall vi då ställde dig inför en valsituation av något slag så borde vi kunna förutsäga vad du kommer att göra.

- Har du fortfarande en fri vilja?

Okej! Så här då: Tänk dig att vi försatte någon i exakt samma situation som din, precis allting, miljö, uppväxt, kunskaper osv, allting, och vi ställde er två inför exakt samma valsituation - skulle ni då välja likadant?

- Ät äpplen för Guds skull!

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2023 Buffert 4 - www.guteinfo.com