Hörte strand


Stränder - Burs - Nära - Karta

Gotland, Hörte strand - foto: Bernt Enderborg

Hörte är en skön sandstrand på sydöstra Gotland. Hit kan du lugnt ta med barnen, det är långgrunt och lekplats finns. Vid kiosken kan du köpa korv. Fiskeläget i Hörte är väl värt ett besök.

Vi rekommenderar Hörte som en skön strand.

I vilken socken - överkurs

Vi får ibland brev om just stranden Hörte och frågan i vilken socken den ligger. Nu hittar jag inte min karta, men stranden ligger nog mestadels i den sköna socknen När, där också det tankfulla naturreservatet Närkholm är tillfinnandes (kartritare skriver ibland "Närsholm" (förträngningsön betyder det) eftersom de finner just detta logiskt), medan fiskeläget i strandens södra ände sägs ligga i Burs socken, som för övrigt är beskaffad alldeles på samma vis som När. Den lilla gröna kartan nedan har socknen Burs gulmarkerad, men du går nog mestadels i När socken när du är där.

Obs gärna också att de tämligen nyligen har bytt vägskyltar till stranden, dvs det står inte längre Herta utan Hörte, vilket är bra eftersom det var precis vad vi sa när vi som barn cyklade dit.

Hörde, Herta, badstrand, Gotland

Här har Ainbusk Singers doppat sina nätta små barnfötter och kanske mötte de Lassie i en ljum julinatt. Kanske har Babben förirrat sig hit men det var troligtvis i en fjunig ungdom? Lättjan ligger som spön i backen. Jobbe?

Hit kan Du lugnt ta med barnen. Stranden är långgrund, sanden är extra byggvänlig. Lekplats och minigolf ger omväxling till plaskövningarna i strandkanten.

Grunt vatten värms upp fortare vilket betyder att vackert väder och pålandsvind ger acceptabla badtemperaturer.

Faciliteter finns och en kiosk för gottsugna. Finns längtan efter tillvaro under tältduk så bjuder Hörte på en vänlig camping och omgivningarna är intagande.

Hörte
Foto Björn Pettersson

Som förälder och lätt sliten av vardagens hemköp och tre kvart i bilkön på Essingeleden är Hörte ett grönbete.

Släpp ut barnen och de skuttar likt kalvar bland snäckskal och sandflundror. Ta fram den goda boken och kanske en väl kyld dryck, släng vinterns gråfläsk över axeln och slappna av. En själens workout på en väl tilltagen sandstrand och barnen ler likt Elsa Beskows apelsinälvor.

Hörte är en folkets strand. Den passar gammal som ung, topless som påklädd, rynkig som slät. Här finns ingen sån hets i senaste badmode.

Inte är stranden av det ensliga slaget men möjligheten till avskildhet är god eftersom det finns gott om plats på denna gotländska "playa".

Visst kan här finnas släke och sånt uppsköljt sjögräs men vad gör det när naturen ligger som en strukturtapet över hela härligheten. Släke är endast ett problem när det blåser längre tid och det är pålandsvind. Innan konstgödningen slog ner i det gotländska lantbruket använde bönderna släke som gödningsmedel på åkrarna, vilket i sin tur gav badgästen en ren och trevlig plats att lägga ut lilla badfilten på. På Hörte söker kringboende hålla undan släken och det gör de bra.

Herta
Foto Björn Pettersson

Här har som sagt Ainbusk Singers haft spring i benen och pallat jordgubbar. Man vårdar ömt sin dialekt (språk) och en shoppingtur i lanthandeln är en god upplevelse i lokalt färgade meningar. Icke förstår man nåt, men vad gör det när vänligheten är stor och Andare Bertil vänder hö på en strandäng.

Här betar kor och hästar vilket i sig är en upplevelse i tider av jordbruksdöd och arealbidrag. Lundells öppna landskap återfinns här, kanske har också han doppat foten i Hörtes blankvatten och lapat soluppgång i strandkanten.
/text Tina-Marie Qwiberg, foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Bilder

4,8 km, En väderkvarn

Bildsten

4,7 km, Närkar raised stain atar

Fiskeläge

335 m, Hörte fiskeläge
2,7 km, Kapellet fiskeläge
1,5 km, Krakstädar fiskeläge
5,1 km, Tomtbod fiskeläge

Gravfält

4,7 km, Rikviderojr
4,8 km, Stensättningar, bronsålder

Hamnar

4,0 km, Närshamn

Historia

4,1 km, Hamngardi på När
4,5 km, Sockennamnet När

Kyrka

4,5 km, När kyrka

Kåseri

5,1 km, Varför gute i stället för gotlänning

Kämpgravar

4,0 km, Stavars hus

Magiska Gotland

175 m, Livets guldkant

Museer

2,4 km, Stavgards järnåldersby

Målningar

4,5 km, Kyrkbänkarna i När

Naturreservat

2,5 km, Hummelbosholm fågelskyddsområde

Skulptur

4,5 km, Skördeundret i När

Stränder

4,5 km, Hamnbadet i När
0 m, Hörte strand

Utflykt

3,5 km, Natur- och kulturstigen vid Stavgard

Öar

2,8 km, Hummelbosholm