Hamnbadet i När


Stränder - När - Nära - Karta

Gotland, Hamnbadet i När - foto: Bernt Enderborg

Strax nedanför den uttjänta Havspoolen i När socken ligger en liten strand som blir mer och mer välbesökt för varje år som går.

Hamnbadet i När

Från parkeringen med en bajamaja som företaget När Bygg AB ställt upp går en bred sandstig ner till badplatsen. På bilden ovan ser du till vänster också Stanggudd på vackra Närkholm (Stångudd efter de lysstänger som fordom stod där, se översikten av fiskelägen) och till höger syns en bit av Närshamn.

Hamnbadet i När

Hamnbadet som alltså inte ligger vid hamnen utan inne i den lilla långgrunda viken; vattnet bör blir varmt tidigt.

Hamnbadet i När

Det är en bra strand för barnfamiljer.

Vi har ett par omdömen: Mattias Larsson från När säger att det är en "Helt fantastisk strand med bra vatten!" och Kerstin Jakobsson, också från När, säger att "Stranden har varit igenväxt lång tid men har nu rensats från gräs och annat! Jättefin sandstrand med långgrunt klart vatten! Minus är att det ligger en del järnskrot på ett ställe i vattnet".

Järnskrotet är nog kvar sen Havspoolens tid. Se alltså upp för detta!

Jag körde införbi en bonde i trakterna, Andare Bertil, och frågade vad de kallade badet eftersom hamnbadet låter konstigt i mina öron. Jag ville ändra namnet till Hamngardsbadet eller något åt det hållet men han sa att de alltid hade kallat det hamnbadet och att folk hade "bad där ei all teida" (badat där i alla tider).

Hamnbadet i När

Hamngardn (Hamngården) kallas området strax ovanför badet måhända beroende på att strandridaren från och med 1600-talet hade en liten gård där. Inget går att se av detta i dag och också hamnen är flyttad; den låg ungefär mittemellan badet och dagens hamn.

Hamnbadet i När

Här ser du hamnbadet från gamla Närshamn.

En del av en annan utmärkt, rent av bättre strand, finns i När socken, nämligen det populära Hörte.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen