Nätbodar fiskeläge (Trådstrand)


Fiskeläge - När - Nära - Karta

Gotland, Nätbodar fiskeläge (Trådstrand) - foto: Bernt Enderborg

En bit ner på Austaveikens (Österviken) norra strand ligger fiskeläget Nätbodar. Det ligger i och för sig vackert på strandängarna men om du letar efter ett fiskeläge att besöka så fortsätt ut på udden till Gardbostrand (Hammarnäs) eller Nabbu (Nabban).

Nätbodar fiskeläge

Bryggan som sjunger på sin sista vers, gå inte ut på den, pekar rätt ut mot Närkholm som är besökansvärt. Nätbodar används i första hand för strandnära fiske, sik sommartid och gädda vintertid.

Austaviken

Austaveik i motljus. På kartorna heter Austaveiki "Austerviken", men vilket språk de svenska kartorna använder finns det väl ingen människa som vet, huvudsaken tycks vara att man gör om alla namn till något funktionellt som ingen tidigare har hört. Namnen Austerviken, Nabban och Hammarnäs kommer från Eniros karta - möjligen kan Hammarnäs godkännas resten är rappakalja.

Till höger en bit upp på land hittar du gravfälten Rikviderojr där man funnit den bildsten från 400-talet som kallas Ormgudinnan eller något annat åt det hållet; du kan se den på sidan om Närkar raised stain atar. Men riktigt vad närkarna har haft för sig på backarna ovanför Austaveik är inte gott att veta, i vart fall inte vad folk gör i nutid.

Trådstrand

Här ser du den norra stranden av Austaveik ut mot havet och vad som ovan kallades strandängar, och som du ser betas markerna varför de hålls öppna och trevliga av bönderna som till skillnad från miljövänner i städer, som försöker lägga ner landsbygden, ser till att landskapet bibehålls vackert. Fågelskådare finner nog dessa trakter trevliga vår och höst.

Bortanför udden längst ut mot havet ligger Säudagrunn och Virudden, som givit namn åt Viruddenloppet som många löpare torde känna till.

Nätbodar fiskeläge

Alla bodar används av fiskare, är av trä, relativt nybyggda, utom en stenbod. Vi rekommenderar inte detta fiskeläge som ett besöksmål i sig, fortsätt i stället vägen fram ut på udden och kika på de ovannämnda fiskelägena eller varför inte Tomtbod i Burs om du är åt det hållet.

Nätbodar fiskeläge

Anledningen till att vi har lagt ut detta fiskeläge är egentligen kartorna, som Eniro, Google och Bing, ty deras fågelperspektiv är så bra att man ser fiskeläget på satellitfoton. Och även om Hamman är ett älskat, vackert och magiskt område så är Nätbodar inte så där mycket att se.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen