Vandringsled i Dalhem


Fritid - Dalhem - Nära - Karta

Gotland, Vandringsled i Dalhem - foto: Bernt Enderborg

I Dalhem har dalumnar gjort i ordning en bit på vardera sida om Gothemsån att promenera. Det kanhända är lite överdrivet att kalla det för vandringsled men en skön promenad i vacker natur är det allt.

Vandringsleden i Dalhem

Skylten på kortet ovan finns alldeles efter Dalhem samhälle mot Kräklingbo, alldeles före bron. Man kan promenera längs ån på båda sidor. Jag gick först på den norra sidan, vände vid den lilla åkerlappen i slutet och gick södra sidan hem.

Vandringsleden i Dalhem

Så här ser ån ut alldeles i början av promenaden, nerför kvarnen, och det är några hundra meter innan man kommer in i lite större skog.

Vandringsleden i Dalhem

Men strax är du inne i skogen. Fågelsång i massor och det skönt att gå. Jag såg bl a vätterosor, gul-, vit- och blåsippor och kabbleka.

Vandringsleden i Dalhem

Det är gott om myror på stigen, som är enkel att promenera på båda sidor om ån. Det är mest barrskog, en och annan riktigt stor tall, men det är å andra sidan en gotländsk barrskog, tack vare myrorna och vitsippor luktar hela skogen gott på våren.

Vandringsleden i Dalhem

Blåsippor den 11 april 2015.

Vandringsleden i Dalhem

Om man börjar uppe vid vägen så ser promenadens vändplats ut på detta viset. Det finns en liten grön plätt, någon bänk och det är ett utmärkt ställe för en picnic.

Vandringsleden i Dalhem

När du vänder och går hemåt igen så får du gå längs en åker en bit, och ifall du undrar så är det Ganthem kyrka. Vid Haimkeik, hemkik, så ser du Dalhem kyrka.

Vandringsleden i Dalhem

För folk som sällan går omkring i lite större skog på Gotland, kan det vara skönt att promenera vandringsleden i Dalhem, allra helst om man är van vid de torra backar och martallar som omger Visby. Gillar man fågelsång så är det vid rätt tid på året ett utmärkt ställe att höra sådan låt, men det är däremot inte någon botanisk sensation som väntar, åtminstone om man är van vid gotländska ängar.

Vandringsleden i Dalhem

Bilderna ovan kommer från lite olika årstider. Du ser.

Överkurs
Överst på sidan står de "dalumnar", vilket jag använder som namn för folk boende i Dalhem (det skulle gå utmärkt att säga Dalhemsbor också, eller Dalhemsboa). Men enligt Säve, om jag minns rätt, så kan man kalla folk i Dalhem, Othem och andra socknar med samma ändelse för Dalummar osv. Som du ser så skrev jag dalumnar i stället för vad Säve antecknade, villket beror på att dalummar helt enkelt inte låter bra eftersom man kan anta att det har med fickor (lummar) att göra. Det blir fel helt enkelt, alldeles som dalningar ungefär.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen