Gammelgarn kastal


Kastaler - Gammelgarn - Nära - Karta

Gotland, Gammelgarn kastal - foto: Bernt Enderborg

Det sägs att kastalerna från 1100-talet troligen fungerat både som vakt- och försvarstorn, se Guide till kastaler. Förstnämnda användning, som kan ifrågasättas, berörs i Gutalagen: "Vakt skall envar hålla, som är tjugo år gammal. Och han skall hålla sig med vapen och svara för alla utskylder och gälda vaktpenningar i påskveckan".

Pilbågsskytt från Väte kyrka

Bilden kommer från Väte kyrka, se en Medeltidsman. Och tror du att det inte fanns soldater på Gotland så se Några Arnar, En tidigmedeltida riddare, Guteriddaren och Kristi riddares gård.

Nertill är väggarna på kastalen två meter tjocka men de smalnar av uppåt, det finns inbyggda latriner i murarna och femte våningen avslutas med ett valv av kalksten; en trappa leder upp till översta våningen från vilken man kunde ta ohängt folk av daga.

Kastalen i Gammelgarn
Kortet taget den 28/10- 2006.

Också tornet på själva kyrkan, ett romansk sådant som bör ha uppförts under 1200-talet, är ett försvarstorn - alla torn på Gotlands nästan 100 medeltida kyrkor är försvarstorn, se Medeltidens försvarsverk. Men i Gammelgarn bör det ha varit på närliggande Herrgårdsklint som folk satt och höll vakt över havet.

Det är i alla fall uppenbart att man funnit anledning att ha ordentliga försvarsverk genom tiderna; sockennamnet Gammelgarn torde betyda Gammelhamn.

Kastalen i Gammelgarn
En bild från 2005 då kastalen ännu inte renoverats.

Det är väl använd tid att besöka kastalen och Gammelgarn. Fler sevärdheter i närheten finns till höger på sidan; missa inte svärdslipningsstenarna pa Haugriv, att den lede avbildas på kyrkan och Nordens största forntidsborg, Tors borg, bör du besöka - vars mur är mer imponerande än ringmuren vid lite eftertanke, 1.000 år äldre. Badar bäst gör du i den såväl närbelägna som underbara Sandviken.

Förresten

Om du kör från t ex Visby över Ala så passerar du i stort sett en ruin av en kastal, som kallas Kastalet. Vägbeskrivningen till kastalen i Gammelgarn på kartan visar ner dig på en skogsväg (det är länge sen vi påtalade att numrering av länsvägar och annat på Gotland är mindre lyckad - om man skall använda automatiska kartor med bara start och mål). Om du kommer från Ala kör därför fram till Kräklingbo kyrka och sväng höger mot Katthammarsvik så visar sig snart skylten till Gammelgarn kyrka.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen