Duvorna i Hejnum


Skulptur - Hejnum - Nära - Karta

Gotland, Duvorna i Hejnum - foto: Bernt Enderborg

På toppen av pelarna på ömse sidor om sydportalen på Hejnum medeltida kyrka återfinns dessa fåglar. Det ser ut att ligga en vit duva ihjälklämd mellan stenskivorna. Det är i vart fall inget så kallat örnkapitäl där örnen med näbben liksom kniper samman det hela - såna finns i många kyrkor.

Vi på Guteinfo skriver sällan direkt av vad experter har sagt i litteraturen. Vi tar del av det förstås, men det är en helt annan sak att uppleva saker och ting med egna ögon. Vad som sägs om dessa skulpturer vet jag faktiskt inte, förutom att de förmodligen härrör från en tidigare kyrka på platsen, en absidkyrka från 1100-talet.

Men kan man tänka sig att de som gjorde skulpturerna inte var särskilt intresserade av vad experter skulle säga om 1000 år utan att konsten blev till för att upplevas. Visst kan man också tänka sig att duvorna är en beställning av teologie doktor den eller den och att det därför är någon slags symbolik man kanske borde begripa - men är det så?

Om jag minns rätt så visade sig den Helige Ande i form av en vit duva då Johannes döpte Jesus varvid en röst från ovan sa: "Se, min älskade son". Den vita duvan är alltså en symbol för den Helige Ande, som ju tycks vara en självständig del av den underliga treenigheten.

Jag har inte sett något liknande någon annanstans, har du?
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen