Hoburgen


Platser - Sundre - Nära - Karta

Gotland, Hoburgen - foto: Bernt Enderborg

Hoburgen
Flygfoto Björn Pettersson

Allra söderst, där Gotland tar slut, återfinns en platå med småkrar som slutar i klippor. Hoburgen är klintar av revkalksten, kallad Sundreformationen, som faktiskt vilar ovanpå en sandstensformation, Burgsviksformationen. Klipporna är 20-30 meter höga på sina ställen - håll i ungarna!

Grotta vid Hoburgen

Det finns grottor och raukar som påminnelser av såväl Ancylussjön som Litorinahavet, och det är en utomordentlig plats för fågelskådning. På morgnarna i september-oktober kan man se tusentals sträckande fåglar, vår och höst rastar det mängder med flyttfåglar på fälten omkring och året runt kan man se rovfåglar sväva över markerna.

Utsikt från Hoburgen

Hoburgen

Det är det sköna landskapet och den underbara utsikten som är behållningen av Hoburgen. Strax norrut längs den vackra vägen ligger Husrygg på Marbadn.

Hoburgen

Du kan klättra på raukarna framför Hoburgsgubben, som faktiskt syns på bilden, lite gult på näsan i övre högra hörnet, undersöka hans matsal, ha med dig huvudet, eller leta fossil eller strandfynd.

Hoburgen

Upp mot land norrut bubblar burgen av mot Storsudrets vackra landskap. Det är Hoburgens fyr mitt i bilden, som du också kan besöka.

Hoburgen

Åt öster ligger Gotlands varma färger i det vackraste åkerlandskap du kan tänka dig. På avstånd ser det ut som en varm savann i Afrika.

Hoburgen

Åt väster finns höga klippor, och vatten, massvis av vatten. Det sägs att det ligger ett land som heter Sverige åt det hållet, långt bakom horisonten, fan tro't.

Hoburgen

Du kan fortsätta att gå längst den västra kusten tills du kommer fram till ett underligt landskap. Solen, havet och Hoburgen.

Hoburgen

Kanske en picnic på Gotlands södra ände, på denna märkvärdiga plats där urtid och oändlighet samsas med havets andetag.

Hoburgen

Jag skall sluta med ett omdöme om Hoburgen som jag fick av en student och hennes föräldrar. Fadern berättade att dottern hade studerat tre år på Högskolan i Visby och att de hade varit på Gotland varje år men förlagt utflykterna mestadels norrut.

"Det här är vackrare", sa han. Nu vet du det också.

Ta den vackra vägen

Det bästa sättet att ta sig till Hoburgen är att köra kustvägen fram; det står "Vacker kustväg" på skylten ett stycke söder om Burgsvik, och det är en utomordentligt vacker kustväg, väl värd att avnjuta i bekväm hastighet.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Fiskeläge

5,1 km, Klasens bodar - fiskeläge

Kastaler

4,5 km, Sundre kastal

Kuriosa

1,5 km, Bangstenen i Sundre
4,5 km, Kan du gissa

Kyrka

4,4 km, Sundre kyrka

Naturreservat

5,0 km, Muskmyr
3,9 km, Vaktbackar

Platser

3,5 km, Gullstaini - guldstenen
2,0 km, Hoburgs fyr

Stränder

4,8 km, Kettelviken