Varden - ringborgen


Fornborgar - Fårö - Nära - Karta

Gotland, Varden - ringborgen - foto: Bernt Enderborg

På något som bör vara en av Fårös högsta punkter finns nog resterna av en fornborg. Det finns ingen kringla, ingen skylt längs vägkanten, ingen informationstavla, ingenting, trots att borgen kan vara en viktig del av Gotlands historia.

I Gutasagan berättas om en stor utvandring från Gotland, förmodligen vid århundradena kring Kristi födelse, men att den tredjedel som hade lottats ut inte ville ge sig i väg. De skapade först Tors borg men blev bortdrivna och: "Siþan foru þair borþ i faroyna", dvs sedan for de bort till Fårö. Gutasagan fortsätter berätta att de byggde där men klarade inte uppehället varför de småningom begav sig till Dagö för att slutligt bosätta sig i Grekland (på Krimhalvön) där de fick tillstånd av bosätta sig med drottningens hjälp.

Det kan gott ha varit dom som byggde denna borg.Här är en bild till på muren, eller vallen får man väl säga i dag. Ungefär mitt i bilden går tre lamm (två får och ett lamm skulle det heta på fastlandet, vi säger lamm om allting, lambi, men också lammunge för de små) så att du skall få en känsla för hur stor borgen är.Här är en bild som gör att åtminstone alla Fåröbor hittar borgen.

För roligt kan vi väl säga att vi var tvungna att fråga ganska många människor om vägen för att hitta borgen (vi visste inte säkert var borgen låg och letade i Ringvide först, där ligger den inte). Nåja, hos Ebbes fick vi hjälp på så sätt att de hänvisade oss till ICA där de av oss efterfrågade "infödingar" fanns tillgängliga.

På ICA sa damen i kassan med lila över ögonen till oss att hojta efter Gustav, som fanns bakom en dörr till vänster om osten. Så gjorde vi.

"Dei matt va upp bei Varden", sa han.

- Tackar Gustav! Visst är det så. Guteinfo påbjuder härmed att alla som är på Fårö handlar på ICA.

Överkurs
Fårö kan egentligen inte gärna heta Fårö, namnet är fel. Gutar använder helt enkelt inte ordet får, så det kan inte vara fårens ö. Det som citerats ovan ur Gutasagan är däremot rätt, som med dagens stavning blir Farö. Varför det heter Farö vet jag emellertid inte. Men det kanske är som med den där rasen av får som heter Gutefår. Det har ingen gute hittat på - vi använder inte ordet får om sådana djur.

Det vanliga när man marknadsför Fårö är att tala om den vidunderliga naturupplevelse besökaren står inför. Raukfält som skulle göra all världens expressionister avundsjuka, karga hedar och miniatyrskog i långa banor - ett komplett egen land. På Fårö har man inte heller dikat ut så mycket varför det finns kvar små träsk (insjöar) här och där, och när man kikar ut över åkrarna ner mot havet vid Gasmora så tycker man att mycket vackrare än så kan inte gärna ett jordbrukslandskap vara.

Men det finns mycket historia att hämta också, förutom det där vanliga plätteriet med pittoreska figurer som inträffade för inte så länge sen. Fornborgen är en häftig sak.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Fiskeläge

4,9 km, Lauter fiskeläge

Fornborgar

0 m, Varden - ringborgen

Gravfält

3,8 km, Gamle hamn, gravfältet

Hamnar

4,9 km, Lauterhorn

Historia

1,9 km, Jägarna på Kutatavlan
1,9 km, Tavlan flyttas icke

Kyrka

2,1 km, Fårö kyrka
3,8 km, S:t Ole på Fårö

Naturreservat

3,8 km, Gamla hamn

Platser

3,8 km, Gamle hamn
1,9 km, Ingmar Bergmans grav

Rauk

3,8 km, Gamle hamn

Resa

5,0 km, Fåröfärjan

Stränder

3,4 km, Mölnorviken

Träsk

5,2 km, Alnäsa träsk
4,5 km, Dämba träsk
3,1 km, Farnavik
2,6 km, Klintängarna och Limmor träsk
3,0 km, Mölnor träsk