Spelemän med nyckelharpa och fiddla


Skulptur - Källunge - Nära - Karta

Gotland, Spelemän med nyckelharpa och fiddla - foto: Bernt Enderborg

Spelmännen som håller i varsitt instrument återfinns på kapitälbandet på portalen i det gamla långhuset i Källunge kyrka. De är från 1300-talet och nyckelharpan är därmed den tidigast avbildade i världen.Lite närmare betraktad ser nyckelharpan som spelemannen till vänster spelar på ut som på kortet ovan.

Kapitälbandet på Källunge kyrka innehåller en hel svit med skulpturer, inte särskilt stora, men å andra sidan är det profana sysslor de har för sig. De bygger, spelar, dricker, tröskar och ett antal scener till. Allmogekultur från 1300-talet.Ola Persson, se kommentaren nedan, hade vänligheten att tala om för oss att det som spelemannen till höger på översta bilden spelar på nog inte är en nyckelharpa, bilden ovan, vilket vi påstod tidigare, utan en fiddla. Och därför har vi lagt ut bättre bilder för att du skall kunna se att det inte är samma sorts instrument.

Givetvis får ungarna i dagens skola inte lära sig ett enda knäpp om dessa saker, än mindre åka och titta på 1300-talets liv, utan i stället studeras storvulet svammel i postulatform om brödrastriderna (Magnus Erikssons söner), den brandskattning av Visby som förmodligen aldrig ägde rum och förstås sjörövarna i Östersjön (fetaliebröderna). Det är märkligt, ty spelemännen är ju utmärkta för att intressera ungarna för historia på riktigt. Och kanhända för instrumenten, och Gotlands stora skatt av folkmusik, som t ex Gotländsk brudmarsch som framfördes då prinsessan Madeleine gifte sig 2013; det är den de trallar alldeles i början då hon går in i kyrkan, se Youtube (som gute vet du också att favoritskalden Allan Nilsson har gjort en text till melodin, men det var nog bra att den inte framfördes på det kungliga bröllopet).
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen