Kämpgrav i Ardre


Kämpgravar - Ardre - Nära - Karta

Gotland, Kämpgrav i Ardre - foto: Bernt Enderborg

När man snirklar runt på krokiga vägarna i Ardre så vet man att det är en utgammal bygd. Vid bygdegården, strax bredvid kyrkan, kan du förutom att en kopia av en fantasieggande bildsten också se en rejäl kämpgrav (uttalas inte tjämpgrav, hårt k). Det ligger förresten några husgrunder ute på åkern strax bredvid också (fler husgrunder finns på sidan Folhammar eller Fågelhammar).

Kämpgravarna är ruiner av hus från århundradena alldeles efter Kristus då minst ett par tusen sådana övergavs på Gotland. Varför så skedde vet ingen säkert. Vill du veta mer så kika i översikten för sådana.

Vid Ardre Bygdegård

Bilden är tagen vid bygdegården mot kyrkan, som du ser söderväggen av. Kämpgraven ligger bakom buskarna till vänster. I förbigående bör måhända tilläggas att det var vikingar i Ardre som gjorde bildstenen medan folket som bodde i kämpgraven övergav huset några hundra år före deras tid, men de var vittfarna de också, se kolonierna, och läs gärna om utvandringen i Gutasagan, det kan rent av antas att de for sin väg från Videfarsvik.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen