Fortfarande skinnhandel


Kåseri

Gotland, Fortfarande skinnhandel - foto: Bernt Enderborg

Ibland läser man att skinnhandel bedrevs i stor omfattning under vikingatiden, och därtill kanske ännu tidigare. Det sägs rent av ha funnits en "enorm rysk marknad" och ibland påstås att svearna skulle ha sysslat mycket med sånt, dvs när de inte kontrollerade all järnhandel i Östersjön förstås.

De bästa lammskinnen kan du fortfarande hitta på Gotland. Passerar du Hemmor i Garde så är det bara att svänga in på gården, eller tar du vägen mellan Lye och Sjonhem så håll ögona öppna ungefär halvvägs i Buttle.

Gutar kallar förresten inte dessa djur för "får", utan lamm, alldeles som de gamla goterna. Vi har lamm och lammungar, inte får, ty gutar använder inte ordet "får" utan djuren heter lamm

Som alla vet så har vi ju en vädur på vår gutniska flagga, en lammbock, gumse eller vad du nu vill kalla en sån. Den kommer egentligen från södra Gotland, det var Sudertredingens vapen, men har upphöjts till hela landets (Gotland alltså). Och det kan väl också vara ett sorts sentida argument till att Fårö inte har namn efter något får, ty det var på Sudret som de stora hjordarna fanns. Biskop Wallin berättar t ex på 1700-talet att det hade varit svår köld någon vinter och att det därför låg tusentals döda får ute på backarna på södra Gotland.

Det finns en gotländsk ras, gissa vad den heter.

- Gutefår! Vad är det för en lammskalle som har hittat på det?

Lamm och lammungar, så är det, och den som inte begripet detta är enligt min älskade syster en fårskalle.
/text och foto Bernt Enderborg