Dopfunten i Grötlingbo


Skulptur - Grötlingbo - Nära - Karta

Gotland, Dopfunten i Grötlingbo - foto: Bernt Enderborg

Dopfunten i Grötlingbo är ett stenarbete från 1100-talet av en mästare som kallas Sigraf, som var verksam vid pass 1170-1215 och hans favoritmotiv tycks ha varit de tre vise männen. Arbeten från honom finns spridda från Norrland till Nordtyskland; namnet är känt genom en runinskrift på en dopfunt på Bornholm.Här har vi Sigrafs favoritmotiv: de tre vise männen som följt stjärnan till Jesu födelseplats att bringa honom guld, rökelse och myrra. Det finns väl snart sagt hela bibliotek skrivna om denna händelse och det finns väl inte längre någonting i berättelsen som inte har ifrågasatts. Men poängen måste väl vara, som jag fattar det, att klyftigt folk annorstädes ifrån av himlaobjekten hade insett att något stort var på gång. De tre vise männen kallas "mager" i Bibeln och var stjärnkikare österifrån, och alldeles säkert lika kunniga som våra dagars astrologer. Men hur man än ser på saken så hade väl de tre vise männen rätt: nåt stort var på gång.Mycket på dopfunten handlar om Kristi födelse. Bilden ovan visar bebådelseängeln Gabriel som låter meddela Maria och hon skall bli havande och få en son, givetvis utan att ha umgåtts med karlar ty sånt anses obegripligt nog inte särskilt fint. Det där har ju fått folk att skoja till det genom tiderna, t ex

Inte var det den ene
och inte var det den andre,
och så var det den Heliga Ande.Men bry dig inte om mina konstiga kommentarer. Dopfunten är ett fantastiskt konstverk från 1100-talet väl värd ett besök. Råkar du vara smålänning som läser detta kan du också knalla in i Locknevi kyrka och kika på dopfunten där, ty det är Sigraf som har gjort den också.

Hur många dopfuntar som gutarna förfärdigade och exporterade under medeltiden vet vi inte. Det är i alla fall massvis och de återfinns i hela Östersjöområdet. Av Sigrafs hand känner man till bara 24 st, varav 6 på Gotland, men de är säkert betydligt fler om någon tog sig tid och råd att räkna efter.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Hundar

7,4 km, Alla hundar