Skenhelig jordbrukspolitik


Vägpriser

Gotland, Skenhelig jordbrukspolitik - foto: Bernt Enderborg

På en åker i Rone står en byggnad på knä. Snart nog knakar det till och sagan är all. Men vad gör det? Åt helvete med bönderna!

Bilden ovan är bara ett exempel. Överallt ser man lantbrukets byggnader, ladugårdar och sånt, står och faller sönder. Det är ingen som tar hand om dem utan de får dö som de själva vill.

Sönderfallande jordbruk

Byggnaden på bilden finns i Ganthem, eller fanns kanske, bilden är från 2005. Båda bilder är bara vackra exempel, verkligheten är grym. Det är som rabbisen i Eksta:

Sönderfallande jordbruk

Tio meter framför mig såg den mig i ögonen och liksom ödmjukade sig och bad om att få slippa bli överkörd på vårt nya, fina vägunderlag.

Nåja. Huvudsaken är att våra bönder har strängare och dyrare normer. De får inte mata djuren med antibiotika, göra grönsaker av skitvatten, inte använda lika mycket gödning eller ogräsmedel. Djuren måste behandlas väl och ha gott om utrymme.

- Äsch, lägg ner landsbygden! Småfolket kan äta importerad mat som är så dålig att våra bönder inte ens får tillverka sånt.

Sönderfallande jordbruk

- Hur har du tänkt att det där skall gå till? Att du skall vara en framstående miljökämpe i Riksdagen och svänga dig med retorik och exempel och belåtet klappa dig på magen över allt du har åstadkommit? Och sen köpa närproducerad ekologisk mat eftersom du har råd?

- Ditt jävla...Gotland är ett jordbruksland men regering och Riksdag håller på att lägga ner Gotland. Du kan inte ens ta dig till Gotland för vägpriser som till alla andra ställen i Sverige.
/text och foto Bernt Enderborg