Hallshuk


Platser - Hall - Nära - Karta

Gotland, Hallshuk - foto: Bernt Enderborg

Hallshuk är en trevlig klint med utsikt över havet, så långt du kan se, och in mot samhället Kappelshamn. På bilden ovan ser du in mot viken.

Hallshuk

Östersjön, eller sjön som vi säger, är ingen ocean men stor så att det räcker i alla fall. Nynäshamn syns inte hur mycket man än anstränger sig. En molnfri kväll är det nog en upplevelse att ha en picnic på klinten.

Hallshuk

Klinten är omkring 25 meter hög, håll i ungarna, och det låter ju inte så förfärligt, men det känns i magen och pirrar i benen i alla fall.


Kikar du från strandkanten och utåt havet så ser du en färgskiftning efter ungefär 100 meter, vattnet blir mörkare. Det är pallkanten, dvs kalkhällen (revet) tar slut och det dyker brant neråt. Utanför pallkanten är vattnet djupt. På sina håll och under rätta förutsättningar kan det skapa starka strömmar det där. Var alltid försiktig där pallkanten ligger nära land!

Det land som syns längst i norr på andra sidan Fleringe är Fårö om du undrade (syns dåligt på bilden).

Hallshuk

Inåt viken ligger en fabrik som tillverkar kalk, ett kalkbruksmuseum från flydda dar, och ifall du kikar efter så ser du förmodligen en hoper kyrktoppar som alltid på Gotland; Fleringe och Rute kyrkor syns bäst.

- Skönt är det att stilla sitta...
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Fiskeläge

395 m, Hallshuks fiskeläge

Kuriosa

4,0 km, Horpallen i Hall
4,0 km, Vad är det för ett kors

Kyrka

4,0 km, Hall kyrka
563 m, Hallshuks fiskekapell

Målningar

4,0 km, Predikstolen i Hall kyrka

Platser

0 m, Hallshuk

Ängen

3,9 km, Hall kyrkänge