Brya


Förklaring

Gotland, Brya - foto: Bernt Enderborg

En brya är oftast ett vattenhål för djuren, kantat med gräs eller så.

Nu kommer Du aldrig att få höra en gute säga order brya, ty det är nog en sentida försvenskning av ett ord som vi uttalar: bröiu.

Det behöver förresten inte alls vara särskilt små vattensamlingar. Undertecknad har t ex mött delar av det ryska 70-talslandslaget i ishockey på Kluckubröiu i Lau, Petrov och vad de hette nu igen.

Den bryan var förstås lite större än ett ordinärt vattenhål. Lämplig för mindre tonåringar att spela hockey på. Det skall väl tilläggas att Petrov och vad de nu hette igen egentligen hette Larsson (Fien) och Hedin, som hjälpte mig med bråk i skolan, och andra vanliga gutniska namn.

Vi från grannsocknen Garde fick förstås storstryk mot ett sånt lag men så hade vi också t ex en japansk pingisspelare i laget - Ito - varför det väl inte är mycket att undra över.

Gustav Larsson som av någon anledning har blivit utsedd till en av gutarnas stora skalder har förfärdigat en dikt om en brya:

"Saudi haldar freiskt vatten,
sipprar sin strike till min mun.
Släktlidi svalkedes bei saudi.
Släktlidi jalede bei saudi,
dansade u sang,
sörgede u laid.
Sorgi kom ei gard, u lycku kom
- u glaid.
Garden jär daudar, men saudi vakar
- draupar äili, äili -
ett livnes auge sum aldri vill sluckne."

Det är väl egentligen en brunn som han talar om, och i korthet säger han att "saudi" alltid har varit med i alla väder och trots att folket har gått bort så droppar den "äili" - evigt - ett levande öga som aldrig vill slockna.

Bilden ovan visar den nästan vattentomma Stavars bröie i Burs, en offerbrya, se Natur- och kulturstigen i området.

Överkurs
Det finns ortnamnsforskare som kopplar ihop Brynäs med gutarnas brya (poängen är "överraskande" nog att man menar ortnamnet vara infört på Gotland från fastlandet). Det känns rätt larvigt att läsa då man aldrig hört någon äldre gute säga brya, dom säger bröiu (bröju), men det kan väl vara intressant i alla fall med Bröij'näs.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Däckservice

9,9 km, Hemse Bil & Däck

Gårdsbutik

9,4 km, Hulte Eko

Hantverkare

9,9 km, YIT Building Systems AB

Shopping

9,9 km, Gotlands Kuriåsa