Badstränder, badplatser på Gotland


Guide

Gotland, Badstränder, badplatser på Gotland - foto: 0

Kalla det vad du vill stränder, playor, badställen - Gotlands 80 mil kust är långa sträckor len sandstrand som ger möjlighet att hoppa i lite här och var. Riktig bra badstränder finns det på många ställen, också ett antal insjöbad och kalkbrott. På kartan finns bilder och information om många badplatser.

Populära stränder

Den populärast stranden på Gotland är onekligen Tofta strand, och det måhända med rätta, ty det är en fantastisk strand och alla bekvämligheter finns.

Populära är också stränder som Sudersand på Fårö, en av jordens bästa stränder, Ljugarn, Sandviken, Ihreviken Austre, Hörte och Åminne där det också finns allt vad du behöver i närheten.

Alla ovannämnda är underbara naturstränder.

Populära är också stränderna med ditkörd sand runt Visby, som Norderstrand, Snäck, Gustavsvik och Visby havsbad. Ungdomar gillar nog dessa stränder.

Familjestränder


Stränderna som nämndes ovan, dvs Sudersand på Fårö, Ljugarn, Sandviken, Ihreviken Austre, Hörte, Grynge, Sjaustru och Åminne är utomordentliga val för familjen.

Tofta är också bra, men där finns ett tempo som kanske inte alla barn uppskattar.

Vill du ha en lugnare familjestrand så passa på och njut av t ex Lausviken (långgrund, len sand), Nybro bad, Kvarnåkershamn och Gustavs.

Alla nämnda familjestränder är naturstränder utan konstigheter, se kartan.

Insjöbad och kalkbrott


Det finns två varianter: träsk och kalkbrott.

Träsken är inte grunda dypölar utan rent av hyfsade bad, som i Tingstäde och Sigvalde (16 meter djup).

Kalkbrotten har vi gutar badat i under långa tider men på senare år har också vanligt folk upptäckt dem. Du får bara två: Blå lagunen och Smöjen.

Kärlekens stränder


Eller sätt dig en kväll vid en strand och låt Gotlands kärlek komma till dig. Tankar i sammanhang, tillvaro utan ryck och det oändliga lugn som havet ger.

Ta med dig familjen, kärestan, ungarna eller hela tjocka släkten. Man kan grilla korv, promenera, leta snäckor, fossil eller bara sitta still och låta intrycken få ta den plats de vill. På nåt sätt hittar alla något att göra vid en strand. Det finns glädje att hämta, styrka, kärlek, och Gotland ger så gärna. Pröva en strand en stormig höstdag då vinden kysser kinderna.

Djupvik är en utomordentlig strand för detta, du kan också bada där, när solen sänker sig bakom Karlsöarna är det vackert, sköna Ihreviken med den lilla gosiga restaurangen är perfekt, där kan du också bada, Sigsarve strand är också en riktigt solnedgångstrand, där kan du inte bada men de mäktiga klipporna i ryggen och stenarnas rassel skapar skönhet.

Fler sköna stränder hittar du på kartan.

Välkommen till Gotland!

/text och foto Bernt Enderborg, illustrationer Lotta Ingelse