Dansk Deutsch English Español Français Nederlands Norsk Polski Russian Suomi

Till Almedalsveckan 2008 - vägpriserna

Bilden är avsedd att illustrera det antal utredningar som har gjorts om färjetrafiken till Gotland - åsikterna är många. De flesta pekar åt rätt håll men få eller om ens någon vågar säga att resande till och från Gotland skall ha samma villkor som alla andra i detta avlånga land.

Vi har ju som hoppeligen bekant skrivit ett och annat om vägpriserna förut, som t ex Gotlands landsväg, till Reinfält, En ljuvlig nåd, Någon annans problem osv. Här är en samlingssida.

Det hela är förstås en kostnadsfråga. Har Sverige råd att ge Gotland samma villkor som alla andra? Om jag minns rätt så är det senaste vad gäller budgetöverskottet 150 miljarder eftersom många skatter är för höga. Jag vill också minnas att någon räknat fram att det skulle kosta 200 miljoner per år för vägpriser till Gotland.

En miljard delat med 200 miljoner är lika med 5, och 5 gånger 150 = 750. Budgetöverskottet 2008 räcker till vägpriser i 750 år.

Vår gotländska argument biter förstås inte, trots att de flesta håller med oss om att vägpriser är rimligt.

Häromdagen var det en artikel på ledarsidan i lokaltidningen som gick ut på att man inte skall reta finansministern för att han ser ut. Men eftersom argumenten inte biter så får vi väl reta karl'n tills vi får som vi vill, t ex:

- Kung Midas hade åtminstone åsneöron.

/text och foto Bernt Enderborg