Örnstenen i Endre - Arnstaini


Kuriosa - Endre - Nära - Karta

Gotland, Örnstenen i Endre - Arnstaini - foto: Bernt Enderborg

Fem år efter att Valdemar Atterdag anno 1361 erövrade Gotland var prästen i Endre, herr Jörgen, på väg hem från Visby. Under ett samtal med sin klockare attackerade en örn plötsligt och avlivade honom.


På båda sidorna av stenen finns en nattvardskalk och en korsmärkt oblat alldeles ovanför (nog inte "Lettströms majsoblater ā 1 kr skålp." som Strindberg talar om, se Passionsfriser).

Av någon anledning kallas detta kors för konsekrationskors. Sådana kan säkert ha många funktioner men ett av dem är som invigningskors för katolska kyrkor. I medeltida kyrkor, säger någon okänd på Wikipedia, tecknades korsen av biskopen av vigd olja som sedan fylldes som cirkelkors - sådana kan du få se på väggarna i många gutniska kyrkor på landet.

Lite spekulation för skoj skull
Förbindelsedikten, dvs den medeltida dikt som knyter samman de tillika medeltida Eriks- och Karlskrönikorna, säger att när Atterdag lämnade Gotland tillsatte han egna fogdar, danskar sålunda, för att hålla ordning på ön, men att dessa fogdar strax blev ihjälslagna av gutarna. Och tur var kanske det, ty eljest måhända bönderna på Gotland småningom mer eller mindre blivit livegna som deras stackars kolleger i Danmark.

- Och varför då inte dra till med att herr Jörgen förutom präst just var en av dessa fogdar - som oturligt blev ihjälriven av en örn - allra helst som det inte tycks stå att finna några uppgifter om denne medeltidsman för övrigt.


Bara för att visa att Endre ingalunda enbart är utmagra hällmarker, som vid Ölbäck, lägger jag in en bild tagen nerifrån gården Lera upp mot kyrkan, som syns mitt i bilden. Det skulle väl smaka vilken dansk som helst att ha en gård där, eller en skattepliktig sån (tionde).

I rubriken ovan står det örnstenen men så fanns det nog inget som hette på Gotland 1336 utan folk bör ha sagt Arnstain, Arnstaini eller något åt det hållet, vilket dock betyder alldeles samma sak.

Tack till Endre Bygdegårdsförening


Till sist skall vi tacka Endre Bygdegårdsförening och Leif Zachrisson för den vägbeskrivning vi fick till Arnstaini. Rosen ovan är ett vykort som härmed är Endres - klicka på bilden.

- Tack Bygdegårdsföreningen och tack Leif Zachrisson!
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Färjor

5,8 km, Destination Gotland